Heuvelrug

Politiek: toch weer schrijvende notulist

Het registreren en uitzenden van gemeenteraadsvergaderingen lukt maar niet. Dus valt de Heuvelrugse politiek terug op de schrijvende notulist.

Dat zegt de gemeentelijke griffie in een email aan de raads- en commissieleden, in antwoord op het verzoek van de gemeenteraad om toch maar weer een notulist op te laten draven. Die zou nodig zijn omdat de digitale audio-opnames van de laatste reeks vergaderingen hier en daar van slechte kwaliteit zijn. Ook is het opvragen van oude, gearchiveerde audio-opnames nog steeds niet geregeld.

De griffier heeft het bedrijf Digitaal Notuleren -dat de opnames maakt, archiveert en uitzendt- nu toch in gebreke gesteld. Het bedrijf verzorgt de opnames sinds oktober. In antwoord op de klachten van de gemeenteraad stuurt het bedrijf vanavond, dinsdag en donderdag een notulist naar het Cultuurhuis. Mocht het weer mis gaan, staan de beraadslagingen in elk geval wel op papier. De griffie -de afdeling van de gemeente die de gemeenteraad bijstaat- zegt zelf geen geld meer te hebben voor een notulist. Het budget voor de notulist (ca €20.000) gaat in zijn geheel naar Digitaal Notuleren.

Vanavond wordt de nieuwe microfooninstallatie in gebruik genomen. Geld voor nieuwe microfoons -€37.500- vond het college afgelopen december, in een potje voor beveiliging van het Cultuurhuis. Omdat de kosten daarvoor meevielen, zat er nog onverwacht veel geld in het potje. De micorfoons zijn vanmiddag geinstalleerd, maar nog niet uitvoerig getest.

Het geluid van de internetuitzending van de laatste raadsvergaderingen was van dermate slechte kwaliteit -of geheel onhoorbaar- dat de gemeenteraad nog diezelfde vergadering weinig woorden vuil maakte aan de extra uitgave. De nieuwe installatie moet de problemen met de opname en uitzending van de vergaderingen verhelpen. Ook zou de installatie niet langer interfereren met het draadloos netwerk in de raadszaal. Het openbare draadloos internet was de laatste vergadering vanwege de interferentie uitgezet.