Heuvelrug

Laatste schaatsbericht: Geen natuurijs Heuvelrug

Ondanks hoge verwachtingen dit jaar geen ijspret op het echte natuurijs van de Leersumse Plassen,  de Amerongse Bovenpolder en het Henschotermeer. Wel op de verschillende ijsbanen.

Het ijs op het Henschotermeer is vanochtend vrijgegeven door beheerder Recreatieschap, maar al snel weer gesloten, nadat de ijsvloer te dun en te zacht bleek. Ook het ijs op de Leersumse Plassen is nog altijd niet goed genoeg, zegt boswachter Jannek Ordelmans. 'Het ijs is gewoon te slecht en op veel plekken nog onbetrouwbaar. Sneeuw en te vroege waaghalzen spelen parten. Er zijn maar enkele schaatsers die het aandurven.'

De koek en zopie van Team Amazing -vorig jaar en groot succes tussen plas twee en drie, is ook voor het komende weekend afgelast. Hetzelfde verhaal voor de Amerongse Bovenpolder, zegt boswachter Hugo Spitzen. 'Nee, we gaan het ijs niet op, er zijn nog erg veel zwakke plakken onder de dikke laag sneeuw. We durven het ijs daarom niet op met de machines.´

Ijsbaan Driebergen 2013

Wel geopend zijn inmiddels de ijsbanen van Driebergen en Maarn, al waarschuwt de laatste voor matig ijs, niet geschikt voor noren, wel voor kinderen. Eerder deze week openden al de banen in Zeist, Bunnik en Odijk. Eind vorige week opende Wijk de ijsbaan, begin vorige week was Doorn de eerste van de provincie. Ook wordt er flink gekrabbeld op slootjes en vijvertjes. IJsbaan Blikkenburg in Zeist houdt komende zaterdag een elfstedentocht.

Echt schaatsen kan de komende twee dagen nog, tot en met zaterdag houdt de vorst zeker aan. Gekoppeld aan zwakke wind en weinig bewolking beloven het zelfs prachtige dagen te worden. Kijk voor de mogelijkheden op schaatsforumekkel.com of download de app Natuurijs op je smartfoon.