Driebergen

Een vluchtheuvel voor Sofie

Homan en Sofie

De 10-jarige Sofie werd bijna aangereden op een Driebergs kruispunt. Dat kruispunt krijgt nu een vluchtheuvel. Omdat Sofie met oplossingen kwam, en niet alleen met een klacht, zegt de wethouder verkeer.

Het verdrijvingsvlekje is amper zichtbaar op het asfalt, versleten door de het verkeer dat er dagelijks overheen koerst. Er netjes omheen rijden doen er maar weinig, merkte Sofie Jonker. Ze stond er dagelijks precies naast opgesteld, op het kruispunt Buzziburglaan-Drieklinken. Naast haar fiets, om linksaf te draaien, naar haar huis, even verderop. Totdat ze alweer bijna omver werd gereden, door een automobilist die de bocht scherp afsneed. 'Sindsdien rij ik een stukje om, via een veiliger kruispunt.'

Homan en Sofie

Maar Sofie's moeder vond dat er iets moest gebeuren, dus schreef Sofie een mailtje aan de gemeente. Geen antwoord. Dus stuurde ze in december weer een mailtje, ditmaal met klinkend resultaat. 'We krijgen erg veel mails. Meestal over dingen die niet goed zijn,' vertelt verkeerswethouder Homan de opgetrommelde pers, die auto na auto de bocht van het kruispunt scherp ziet afsnijden. 'Maar deze sprong eruit. Omdat Sofie meteen met een oplossing voor het probleem kwam. Ze had er allemaal situatieschetsjes bij gedaan, en de suggestie voor vluchtheuvel.'

Tweeduizend euro, schat de meegekomen ambtenaar verkeer, voor een verhoging met iets van een bord erop.  En het zal nog wel een paar weken duren, maar Sofie krijgt haar vluchtheuvel, belooft de wethouder, die niet ophoudt Sofie te prijzen. ''Tien jaar, en nu al een voorbeeld voor de rest. Ik zou wel gek zijn als ik hier niet op in zou gaan.' Maar mogen alle mensen nu mails sturen, over alles, zolang er maar oplossingen bij staan? Homan: 'Als het een goed idee is, dan sta ik er voor open.'