Heuvelrug

Factuur lekrecherche nog iets hoger

De kosten voor het onderzoek naar het lek in de zaak Klijnhout zijn hoger dan €22.500. Er komt nog iets bij voor ict-onderzoek.

Dat zegt burgemeester Naafs in reactie op een bericht van de Telegraaf van vorige week. Het dagblad meldde daarin dat het onderzoek naar het lek dat resulteerde in de openbaarmaking van de zaak Klijnhout €22.500 gekost heeft. Volgens burgemeester Naafs is die som nog niet compleet, omdat de opdracht aan recherchebureau BING gaandeweg met een extra ict-onderzoekje is uitgebreid. Hoeveel dat is kan Naafs nog niet melden. Het bedrag van €22.500 komt uit de oorspronkelijke offerte, zonder het ict-onderzoek.

Uit het aanvullende onderzoek komen volgens Naafs geen nieuwe feiten, maar wel aanbevelingen naar voren waar de gemeente zijn voordeel mee kan doen. Naafs kon desgevraagd niet zeggen hoe en wanneer de gemeente de zaak Klijnhout wel openbaar had willen maken. Volgens Naafs is het zover nooit gekomen, omdat het nieuws de dag na de geheime vergadering al op straat lag en de gemeente toen nog geen communicatieplan had. 'We hebben eerst de raad geinformeerd, zoals het hoort, en zijn vervolgens ingehaald door de omstandigheden. We hadden nog niet eens aangifte gedaan.'

De aangifte betrof de vermeende valsheid in geschrifte van raadslid Klijnhout, die een verhoging van zijn neveninkomsten als museumdirecteur niet had gemeld bij de gemeente. Hierdoor ontving Klijnhout in totaal €120.000 teveel aan wachtgeld. Klijnhout heeft dat bedrag direct terugbetaald aan de gemeente, zijn excuses gemaakt en is drie maanden later als raadslid terugtreden. Tot een veroordeling is het nooit gekomen, omdat Klijnhout afgelopen maand akkoord ging met een schikking van de officier van justitie, die een taakstraf van 100 uur opgeteld bij de imagoschade die Klijnhout heeft opgelopen voldoende.

Naafs betreurt de imagoschade die de gemeente heeft opgelopen door de zaak Klijnhout, het lek en nu weer de publiciteit rond het BING-onderzoek. 'Imagoschade voorkom je niet. Het is vervelend dat het is gebeurd.'