Leersum

Bibliotheek Leersum blijft in Binder ;UPDATED

De bibliotheek blijft in dorpshuis de Binder. Hoe dan ook, zegt wethouder Verhoef. Geen goede oplossing, zeggen de actievoerders. 

Dat laat de gemeente vanmiddag weten in een persbericht. 'We hebben verschillende opties bekeken en komen tot de conclusie dat we de bibliotheek hoe dan ook in de Binder willen houden,' zegt wethouder Verhoef in het persbericht. Verder meldt het persbericht dat de bibliotheek verhuist naar de benedenverdieping van het cultuur- of dorpshuis. Hierdoor bespaart de bibliotheek op de huurkosten, zodat het de door de gemeente opgedragen besparingen kan behalen.

Door de inkrimping en verhuizing van de bibliotheek verliest de Binder €40.000 aan inkomsten. Dat probleem is nog altijd niet opgelost, al houdt de gemeente vol het tekort op te kunnen vangen door een nieuwe huurder te zoeken. 'De opgave voor ons als gemeente is om de bovenverdieping zo snel mogelijk te verhuren, zodat ook de gemeentelijke begroting weer in evenwicht is,' aldus Verhoef in het persbericht.

De gemeente worstelt in het Doornse cultuurhuis met hetzelfde probleem. Ook daar is de bibliotheek verdrongen naar de marges van de grote hal, omdat het de huur van de gehele ruimte niet meer kan opbrengen. De bedoeling is dat de balies van de gemeentewinkel verhuizen naar de vrijgekomen ruimte, en voor de gemeentewinkel een nieuwe huurder wordt gezocht. De twee cultuurhuizen zijn begin van de eeuw met veel ambitie neergezet door de voormalige gemeentes Leersum en Doorn, maar drukken door de hoge bouwkosten zwaar op de begroting van de fusiegemeente Heuvelrug. 

Het persbericht besluit met een wat cryptisch citaat van bibliotheekdirecteur Wolterbeek, die lopende de onderhandelingen van de laatste maanden dreigde met een verhuizing naar een andere locatie, wat verder zou knagen aan de functie van de Binder als dorps- en cultuurhuis. ´Wij willen graag meedenken over flexibele oplossingen, want wij vinden de bibliotheekfunctie belangrijk. De locatie is daaraan ondergeschikt,´ aldus Wolterbeek.

Met de gekozen oplossing haalt wethouder Verhoef de angel uit een politieke discussie over de bibliotheek, die morgenavond tijdens de raadsvergadering gevoerd gaat worden. Aanhangers van de Leersumse bibliotheek hadden afgelopen weekend net aangekondigd een 'lawaaidemonstratie' te komen houden. Ook ligt er al een motie van SP en SGP om de bibliotheek koste wat kost in de Binder te houden. Verhoef zadelt zijn collega financien Homan wel op met een tekort van €40.000. 

UPDATE: Actiegroep redt de Binder laat vanavond weten de gekozen oplossing onvoldoende te vinden, omdat de bibliotheek niet zou passen in de benedenverdieping. Bovendien wordt de kern van het probleem -een onverhuurbare ruimte door de hoge huurprijs – volgens hen niet opgelost. De actievoerders zijn vastbesloten morgen toch met al hun potten en pannen af te reizen naar de raadsvergadering voor een lawaaidemonstratie, om de raad zo te bewegen de huurprijs te verlagen.