Maarn

Dancefeest: Maarn wil geen Haren worden

brothers open air

Jongeren op de Heuvelrug zien halsreikend uit naar het dancefeest bij het Henschotermeer. Omwonenden baart het juist zorgen.

‘Fissa!’, twittert jong Heuvelrug en omstreken juichend, sinds afgelopen weekend de uitnodiging voor het Brothers Open Air de lucht inging. Zaterdag 20 april, vanaf het middaguur tot elf uur ’s avonds kunnen tweeenhalfduizend jongeren uit hun bol, op recreatieterrein Henschotermeer. De opzwepende klanken van Quintino, the Party Squad, Swolen Beatz en nog negen andere dj’s zullen de armen en benen danig doen bewegen. Nog meer tweets: ‘Ahwwww yeahhh!’ ‘Zieeek!’ ‘Yeahhh mag van me ouders naar brothersopenair.’

brothers open air

De omgeving fronst de wenkbrauwen. Bezwaarschriften rollen gestaag binnen, bij de gemeente Woudenberg. Ook de lokale afdeling van de VVD heeft inmiddels van zich laten horen. Verontwaardigd zijn de buren ten eerste dat ze helemaal niet gehoord zijn. ‘Het is curieus dat je iets organiseert en de omwonenden weten er niets van,’ zegt Olav Petram, directeur van camping Hoog Kanje -buurman van het Henschotermeer- en woordvoerder van bezorgde omwonenden en regionale recreatieondernemers. ‘Het zou fatsoenlijk zijn geweest zijn als er eerst overleg zou zijn gevoerd. Temeer daar we altijd een goede relatie hebben gehad met de gemeente. Dit lijkt meer op een overvaltechniek.’

Ten tweede bestaat er grote zorg over de veiligheid. De bezwaarmakers roepen in hun brieven beelden op van het Groningse dorp Haren, waar een feestje vorig jaar volledig uit de hand liep, toen onbeheesbare stromen jongeren het dorpje onveilig kwamen maken. Petram: ‘Terecht of niet, iedereen heeft daar bepaalde beelden bij. Er is beroering onder de inwoners van Maarn. Als je drieduizend kaartjes verkoopt zou ik wel eens willen zien hoe je het gaat doen met de rest van de mensen die er op afkomen. Ik wil graag eerst zien hoe de veilgheid geborgd is.’

Volgens Hubert van de Vecht van organisator X-sense is de bezorgheid begrijpelijk, maar onnodig. ‘Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is niet van: kom, we doen een feestje. Het is een uitgedacht plan, die 2500 man kunnen we heel goed reguleren. We hebben tien jaar ervaring met dit soort feesten, neem Riverdance, bij Houten. Dit is een van de kleinere fetsivals. Alles is overlegd met de VRU, de gemeenten, brandweer, politie, inclusief een calamiteitenplan.’

Het feest zal bovendien het groene, rustige karakter van de Heuvelrug niet teveel geweld aandoen, belooft Van de Vecht, want ook daar bestaat zorg over. ‘We hebben speciale geluidssystemen, die het geluid naar binnen keren, en naar buiten toe juist dichttimmeren. Ik heb respect voor de bezorgheid, maar eenmaal per jaar een feestje, dat moet toch kunnen.’ En het Recreatieschap -de beheerder van het Henschotermeer- verdient er een hoop geld mee. ‘Zodat ze die andere 364 dagen het gebied kunnen onderhouden.’

Heuvelrugburgemeester Naafs heeft alle vertrouwen op de goede afloop van het evenement. ‘Een hete dag brengt ook tweenenhalfduizend mensen naar het Henschotermeer. Als er ijs ligt en al die schaatsers komen, gaat alles ook prima. Dus ga ik er van uit dat mijn collega uit Woudenberg het goed heeft bekeken en dat alles veilig verloopt. Mensen vragen me ook wel eens over het nieuwjaarsfeest in de Binder, in Leersum, waar 500 jongeren komen, waarom ik dat goed vind. Nou, dat gaat ook al vier jaar hartstikke goed. OK, er gebeurt wel eens wat, maar dat is geen reden om te zeggen: dat mag niet.’

Buurman Petram is er nog lang niet gerust op. Het feest tegenhouden zal niet meer kunnen, dat weet Petram ook wel. ‘Maar ik kan me plaatsen bedenken waar je zulke feesten beter kunt organiseren. Ik begrijp dat het recreatieschap financieel in een weinig florissante positie verkeert, maar er zijn andere mogelijkheden dan het voeren van zulk ad hoc beleid. Het recreatieschap zou eerst zelf orde op zaken moeten stellen. Er zitten daar te weinig commerciele types die met groot enthousiasme zaken oppakken. Met enige creativiteit kom je zo tot een palet van activiteiten die je hier wel zou kunnen houden.’

Petram heeft ziijn kinderen al wel over het dancefeest horen praten. ‘Ik weet best dat het leuk kan zijn. En ik hoop dat iedereen zich uitstekend vermaakt.’