Heuvelrug

Kantelpunt kazerne: hectares

285

Grootste pluspunt van Vlissingen boven Doorn in de kazernestrijd is het grote aantal hectares dat Zeeland kon leveren, zegt raadslid Van Valkenburg.

VVD-raadslid Van Valkenburg vergezelde VVD-wethouder Homan dikwijls, op zijn lobby-reizen afgelopen najaar, voor behoud van de Doornse kazerne. Die kazerne wordt in 2017 uiteindelijk toch verlaten door het Korps Mariniers,  waarvan de korpsleiding zegt beter uit de voeten te kunnen op en rond een nieuw te bouwen kazerne in Vlissingen. Minister Hennis volgde de voorkeur van de korpsleiding, en kreeg uiteindelijk ook de Tweede Kamer mee.

De Heuvelrugse lobby draaide de afgelopen anderhalf jaar vooral rond de bewering dat Vlissingen te duur, veel duurder in elk geval zou uitpakken dan renovatie van Doorn, een koers die al augustus 2011 was ingezet door voormalig wethouder Pamboer. Pamboer schreef hoogstpersoonlijk een lijvig businessplan voor renovatie van de Doornse kazerne. Opvolger Homan zette de lobby voort op dezelfde lijn, maar zonder de publiciteit te zoeken.

Volgens Van Valkenburg zijn niet de kosten, maar de hoeveelheid hectares uiteindelijk doorslaggevend geweest bij de voorkeur voor Vlissingen. ‘We hebben anderhalf jaar lang gesjouwd met het dossier, en elk VVD-kamerlid ermee om de oren ten geslagen, zonder resultaat. Kantelpunt was het feit Vlissingen 65 ha ter beschikking stelde, tegenover de 35ha van ons.’

Eerder bleek dat volgens diverse betrokkenen  de gemeente Utrechtse heuvelrug de 3 hectares van de Doornse golfclub in de strijd heeft gegooid om de besluitvorming toch de Doornse kant op te doen kantelen. Die hectares zitten nu in een stichtingsvorm, maar kunnen in 2015 weer in handen komen van de gemeente. Eerder zou het ministerie van defensie nog geprobeerd hebben het golfterrein te kopen, de toenmalige gemeente Doorn wilde het destijds echter niet verkopen.

Op vragen van Heuvelrug Nieuwspost hoeveel kosten de gemeente heeft gemaakt in de strijd om behoud van de kazerne kan de gemeente alleen globale antwoorden geven. Volgens het antwoord hebben de wethouders Pamboer en Homan er veel uren in gestoken, maar valt de ambtelijke assistentie erg mee. Verder zouden Homan, Pamboer en raadslid Van Valkenburg ´een tiental´ reizen naar Den Haag hebben gemaakt, die ze ook zouden hebben gedeclareerd.