Heuvelrug

Raadslid twittert niet meer over geheime dingen

geheimhouding

Twitterend raadslid Hugo Prakke heeft al 'een paar keer' niet getwitterd over een geheime raadsvergadering. "Dit is een lastig gesprek.'

Ook vorige week werden publiek en pers weer weggestuurd, toen de gemeenteraad in 'beslotenheid' verder wilde vergaderen. Vorig jaar twitterde raadslid Hugo Prakke nog wel eens – wat mopperend- over die geheimhouding. Totdat een tweet van hem leidde tot het uitlekken van de affaire Klijnhout, de voormalig wethouder die teveel wachtgeld opstreek. In een duur rapport verscheen vervolgens de aanbeveling terughoudend om te gaan met mededelingen over geheimhouding. Tijd dus voor vier vragen aan Hugo Prakke:

Dat rapport is destijds ook al in het geheim besproken. Zijn die aanbevelingen u daarbij opgelegd?
Ik mag niks zeggen over geheime vergaderingen, dus hier ook niks over. Ik geloof wel dat we voorafgaand ook in het openbaar hier over hebben gesproken, maar ik kan me niet herinneren dat het daar over niet-twitteren is gegaan. Ik denk dus dat ik veilig kan zeggen dat de aanbeveling ter ieders eigen beoordeling is. En nee, ik heb hierover verder geen bilateraal contact gehad waarbij de aanbeveling is opgelegd.. 

Maar u heeft sindsdien niet meer getwitterd dat er een geheime vergadering was. Hoe vaak is dat voorgekomen?
Een aantal keren, maar meer kan ik ook eigenlijk niet zeggen, want het is allemaal geheim. Dit is een lastig gesprek.

Was geheimhouding van die vergaderingen gerechtvaardigd? 
In mijn ogen wel, het ging over personen. En als het over persoonlijke aangelegenheden gaat, dan vind ik die beslotenheid zeker terecht. Iets anders is het als het bijvoorbeeld over de opbrengsten van de gemeentekantoren gaat. Ik denk: laten we dat nu openbaar maken. Want het is lastig om dingen die geheim zijn ook geheim te houden, het komt toch vaak op straat te liggen. 

In Assen is ophef ontstaan omdat een burgemeester niet is herbenoemd, maar niemand mag zeggen waarom, vanwege die geheimhouding. U heeft zelf vorig jaar ook een beetje de trom geroerd, rond de herbenoeming van burgemeester Naafs. Denkt u dat een volgende herbenoeming in het openbaar gaat plaatsvinden?
Dat verwacht ik niet, de regels over de herbenoeming worden door Den Haag opgesteld. Een gekozen burgemeester lijkt ook nog ver weg. Ik zou wel willen dat onze inwoners een volgende keer meer mogelijkheden krijgen hun mening te geven over het functioneren van de burgemeester.

geheimhouding