Heuvelrug

Vergroening reiskosten: niet voor bestuurders

reiskostendecla2

De 'vergroening' van de reiskostenvergoeding geldt voor ambtenaren. Dus niet voor bestuurders, zeggen burgemeester en wethouders van de gemeente Heuvelrug.

Heuvelrug heeft sinds de fusie in 2006 de ambitie een groene gemeente te zijn. Zo moet de gemeentelijke organisatie al het werk in 2015 energieneutraal verrichten, voordat in 2035 de gehele gemeente geen energie van buiten meer nodig heeft. Onderdeel van de ambitie is de vergroening van de reiskostenregeling voor de medewerkers. Ambtenaren krijgen sinds vorig jaar een ov-vergoeding van maximaal €95, waar ze gewend waren aan het dubbele aan autokilometers.

In februari bleek uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek dat die tevredenheid onder ambtenaren ver te zoeken is; de gemeente scoorde een schamele 6,4 waar gemeenten gemiddeld een 7 scoren Met name de vergroening van de reiskostenvergoeding is de medewerkers een doorn in het oog,  omdat er nog altijd veel heen en weer gereden moet worden tussen de vier gemeentekantoren op de Heuvelrug. Vijf medewerkers hebben bezwaar ingediend bij de bezwaarcommissie. Die zaken hebben al gediend, maar de uitkomsten blijven geheim.

De vergroening geldt in elk geval niet niet voor de burgemeester en wethouders, zo blijkt uit het staatje declaraties dat de gemeente tegenwoordig op internet publiceert. Reden daar weer voor is een roep om transparantie, die burgemeester Naafs van harte onderschrijft. 'We hebben niks te verbergen, dus ik zeg: laat alles maar zien,' aldus Naafs, die zijn wens ondersteunt met wijdse armgebaren. Naafs zelf declarereert niet veel meer dan een paar tientjes per maand, tenzij hij veel naar Den Haag moet, zoals rond de lobby voor behoud van de marinierskazerne eind vorig jaar. De andere wethouders komen ook niet veel verder dan een paar tientjes per maand.

reiskostendecla2

 

Op de vraag of bestuurders van een gemeente die vergroening nastreeft dat niet zelf moeten voorleven antwoorden de collegeleden ontkennend. 'Wij hebben een hele ander andere arbeidsrelatie, met andere contracten. Onze pensioenen groeien bijvoorbeeld ook veel sneller, zegt wethouder Homan. 'En dat heeft redenen,' vindt wethouder Van Oostrum. 'Onze baan is veel onzekerder. We kunnen vanavond nog ontslagen worden.'Maar loont het wel de moeite om al die kilometers in lijstjes op te gaan sommen voor die paar tientjes per maand, als je toch al een salaris van €6500 verdient en een vaste onkostenvergoeding van €700 krijgt? 'Dat doen wiij niet. Dat doen de secretaresses.'

 

declaratiereiskosten