Ingezonden

Ontdek de Eerste Wereldoorlog bij Museum Huis Doorn, Kasteel Amerongen en De Casteelse Poort.

(ingezonden door Huis Doorn)

Ontdek de Eerste Wereldoorlog bij Museum Huis Doorn, Kasteel Amerongen en De Casteelse Poort.
Deze drie musea besteden dit jaar in exposities en activiteiten veel aandacht aan de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en het verblijf van de Duitse ex-keizer Wilhelm II in de regio Zuid-Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. Bezoekers van Museum Huis Doorn, Kasteel Amerongen en De Casteelse Poort in Wageningen kunnen tot half november 2014 profiteren van korting op de entreeprijs op vertoon van een speciale flyer.
Museum Huis Doorn is – naast voormalig ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II – plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland. In de voormalige keizerlijke garage opent begin september 2014 een tentoonstelling over Nederland en de Eerste Wereldoorlog. In deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld van de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog en welke gevolgen dit had voor het dagelijkse leven.
In Kasteel Amerongen zijn de sporen van het keizerlijk verblijf nog steeds zichtbaar. Het bureau waaraan de abdicatie is getekend, staat nog in de ruimte waar Wilhelm II tijdelijk verbleef. Vanaf eind juni 2014 organiseert Kasteel Amerongen een speciale rondleiding door tuin en kasteel. Een keizerlijke wandeling, tentoonstelling en arrangement met Huis Doorn staan ook op het programma.
Museum De Casteelse Poort in Wageningen besteedt in een tijdelijke tentoonstelling aandacht aan de gevolgen van WO I op lokaal niveau. In de expositie ‘Achter ons roffelt de oorlogstrom’ wordt ook stilgestaan bij de gebeurtenissen bij onze zuiderburen, de belangrijke kopstukken uit deze oorlogstijd en aan de samenhang tussen WO I en WO II. Bezoekers ontvangen een gratis tentoonstellingsgidsje. In september en oktober 2014 organiseert het museum speciale kinderactiviteiten. Ook lezingen over het thema staan tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober) op het programma.
De flyer met kortingsactie is verkrijgbaar bij de drie deelnemende musea. Voor meer info over exposities en activiteiten: www.casteelsepoort.nl, www.huisdoorn.nl en www.kasteelamerongen.nl.