Driebergen

Lokfiets nog niet gejat

Het gaat goed met de criminaliteitscijfers, op de categorie woninginbrekers en fietsendieven na.  Onorthodoxe middelen worden niet geschuwdzegt politiechef Van der Vliert. 'Die klootzakken moeten last van ons krijgen'. 

Een lokfiets -er zit een gps-zender in verstopt- staat al sinds begin maart tussen de tientallen fietsen rond het station, aldus de Heuvelrugse politiechef Van der Vliert tijdens een toelichting op de criminaliteitscijfers. Gestolen is hij helaas nog niet. 'We hopen dat die lokfiets een keer wordt meegenomen. Dan krijgen we een seintje waar de fietsendief rijdt en pakken we hem. Misschien wel tot 'ie thuis is, dan staan er vast nog een paar in de schuur. Of tot bij de heler thuis, dat zou nog het mooiste zijn.'

IMG 2591

Dat de criminaliteitscijfers op de Heuvelrug in het algemeen de goede (-8%) kant opgaan, betekent niet dat Van der Vliert geen speerpunten meer heeft. Grootste zorg is de voortdurende stijging van het aantal woninginbraken, vorig jaar weer +26%. Dat zal beter gaan nu de politie sinds vorige week vanuit een centrale locatie in Doorn werkt, aldus Van der Vliert, die nu nog grotere blauwe golven her en der kan sturen. Toegenomen surveillance heeft al geleid tot een daling van het aantal inbraken in Driebergen. 'Maar dan zie je het in Leersum weer omhoog gaan. Dat is het waterbedeffect: duw je het hier naar beneden, komt het daar omhoog'.

Veel verwacht Van der Vliert van de toegenomen populariteit van de mobeye, een apparaatje dat je in een bepaalde ruimte thuis achterlaat en dat de buurman een seintje geeft als er iemand die ruimte betreedt. De buurman kan op veilige afstand waarnemen of de waarschuwing gerechtvaardigd is en de politie bellen. 'Rond de tweehonderd euro kost zo'n ding. Ik hoop dat er veel van verkocht worden, ' aldus Van der Vliert, die verwacht dat volgend jaar februari het aantal inbraken weer gaat toenemen, als een lokale veelpleger weer op vrije voeten komt. 'Dan gaan de cijfers weer omhoog. Wat we proberen is zo iemand uit het circuit te trekken, door hem te helpen, bijvoorbeeld te zorgen dat ie werk krijgt. Anders blijven we hem tegenkomen.'

Maar de meeste inbrekers komen uit de westelijke randstad voor hun hit and run via de A12, en daar is het lastig naar rechercheren. Wat bij die categorie helpt, weet Van der Vliert, zijn controles. 'Nu en dan alles aan de kant zetten en alle gegevens opvragen. Als er een antecendent is met inbraak, gewoon sommeren om te draaien. De klootzakken onder het volk mag je daar op wijzen. En als je dan ook nog een extra foto van hun maakt en het registratiesysteem instuurt gaat dat echt werken, dat vinden ze niet leuk. Die klootzakken moeten last van ons gaan krijgen.'