Heuvelrug

Heuvelrug middelmatig ondernemersvriendelijk

Het lijkt beter te gaan met de ondernemersvriendelijkheid van de gemeente Heuvelrug. Ze bungelt niet meer onderaan de lijst, maar eindigt in de middenmoot.

Dat blijkt uit een onderzoekje van de Kamer van Koophandel, die 'mysteryclients' -onderzoekers die zich voordoen als ondernemers- alle Utrechtse gemeenten liet bellen en mailen met 'ondernemersvragen'. De drieendertig gemeenten werden vervolgens vergeleken op snelheid en volledigheid van de antwoorden. Zeist eindigde als eerste in de categorie dienstverlening per email, waarvan de gemeente ook spoedig kond deed met een juichend persbericht, hoewel Zeist een stuk minder scoorde in de categorie telefonische dientsverlening. Daar won Wijk bij Duurstede, dat weer onderin de categorie email einidgde. Over beide categorien gemeten is Zederik volgens het rapport de meest dienstverlenende gemeente. 

De gemeente Utrechtse heuvelrug eindigde in beide lijsten in de middenmoot. Gerard Weck, regionaal adviseur van de kamer van Koophandel, beoordeelt die uitslag als positief. 'Deze gemeente zit redelijk in de middenmoot. Beter dan misschien wel verwacht. Langzaam krabbelt de gemeente uit een diep dal, zo komt het mij voor,' aldus Weck, die anderhalfjaar geleden het initiatief nam tot een gezamenlijke reis van ondernemers, ambtenaren en raadsleden naar de gemeente Bunschoten-Spakenburg, die door ondernemers in een MKB-rapport uit 2011 als meest ondernemersvriendelijke gemeente van de provincie was gekozen. Heuvelrug eindigde destijds als 26e en laatste.

De maatregelen die de geschrokken gemeente sindsdien heeft genomen werpen inmiddels vruchten af. In januari concludeerden ondernemers en gemeente al dat het de goede kant op gaat met de relatie tussen gemeente en ondernemers, niet in het minst omdat  de uren van de 'bedrijfscontactfunctionaris' eind vorig jaar zijn verdubbeld van een halve naar een hele fte. Maar het kritieke ijkpunt ligt in juni, als MKB-Nederland het nieuwe rapport naar ondernemersvriendelijkheid van Utrechtse gemeenten publiceert.