Heuvelrug

Kapvergunning naar honderd euro

839

De gemeente Heuvelrug wil de kosten voor een kapvergunning verdubbelen naar honderd euro.  Omdat er minder vergunningen verkocht zullen worden.

Vorig jaar al besloot Heuvelrug de kapvergunning te 'verruimen'. Oorspronkelijk was het plan de kapvergunning zelfs volledig af te schaffen, wat een aardige bezuiniging zou hebben opgeleverd. Wethouder Homan en collegepartij D66 waren daar voor, maar de gemeenteraad -inclusief collegepartijen VVD en PvdA/Groenlinks- vond dat plan uiteindelijk te ver gaan, omdat 'de rijkdom aan bomen in de gemeente gekoesterd' moet worden.

Als compromis worden coniferen en berken volgend jaar wel vergunningsvrij, net als bomen met een diameter onder de dertig centimeter. Als ondergrens geldt nu nog twintig centimeter. Gevolg is wel dat er de helft (200) minder kapvergunningen nodig zijn, en er dus ook minder leges het gemeentelaatje in stromen. En omdat omgekeerd de kosten van het beoordelen van de kapvergunningen nog onvoldoende dalen om de eerder vastgestelde bezuiniging te halen, wil wethouder Homan de prijs voor een kapvergunning verdubbelen van €52 naar €105.

839

Het gevaar dat die verhoging leidt tot meer illegale kap wordt volgens gemeentevoorlichting gecompenseerd doordat mensen vanwege diezelfde prijsverhoging minder snel geneigd zijn een kapvergunning  aan te vragen. Overigens is een kapvergunning op de Heuvelrug niet extreem duur, bleek onlangs uit onderzoek van RTL. Prijzen lopen landelijk enorm uiteen, van €0 (in Almere, Eindhoven) tot €738 (in Rotterdam), al gaat dat laatste tarief per 1 juli veranderen.

Om de mooiste bomen op de Heuvelrug te blijven beschermen is het afgelopen jaar alvast gewerkt aan een lijst met monumentale bomen, waarvoor organisaties en bewoners kandidaten mochten aandragen, mits de boom in eigen tuin of op gemeentegrond stond. Die lijst wil de gemeente nog altijd niet openbaar maken, omdat er nog altijd aan wordt gewerkt. Om eigenaren van monumentale bomen alsnog over te halen hun bomen op de lijst te zetten wil wethouder Homan hen preiodiek een gratis boomcontrole aanbieden. In juli beslist de gemeenteraad over dat aanbod en de verhoging.  

838