Heuvelrug

Soap rond €7 precario

De Leersumse Margot Lantinga wordt per brief gestalkt door de gemeente Utrechtse heuvelrug. Over zeven euro en twee cent aan precario, om precies te zijn. Die ze niet hoeft te betalen.

Read More

Oliebollen bakken voor het goede doel, in dit geval Alpe d'HuZes. Een kraampje in het Leersumse winkelcentrum, inclusief vergunning. 'Omwonenden kunnen er last van hebben, dus wel goed dat je een vergunning moet aanvragen. En fijn dat goede doelen dan zijn vrijgesteld van leges,' vertelt Margot Lantinga, die vergunning plus vrijstelling daags voor 5 maart 2011 bevestigd krijgt van de gemeente.

Wel vreemd dat twee jaar later een nota a €7,02 precariobelasting op de mat van huize Lantinga ploft. Margot twittert haar verbazing de wereld in, waarop een ambtenaar geruststellend reageert. Nadat er desondanks een herinnering de brievenbus in glijdt pakt Margot de ouderwetse telefoon. 'Ze konden me opnieuw geruststellen; ik hoefde dat niet te betalen, vanwege het goede doel. Bovendien zou alles onder de €10 sowieso kwijtgescholden worden.' Inderdaad ploft twee weken later een officiele brief op de mat, waarin wat ambtelijk staat vermeld dat het bezwaarschrift is ontvangen en gegrond verklaard. Mooi.

Totdat op 17 mei een herinnering de bus invliegt; of mevrouw Lantinga snel de €7,02 wil betalen. Lantinga meldt de correspondentie op twitter, maar een reactie vanuit het gemeentehuis blijft uit. Wel ploft afgelopen week opnieuw een herinnering op de mat, ditmaal inclusief een boete van zeven euro en inclusief een dreigend dwangbevel van minimaal €36. Lantinga: 'Dus heb ik weer een tweetje de wereld in gestuurd.' Kort daarop volgen excuses via de officiele twitteraccount van de gemeente, en de belofte dat een correctienota zal volgen. 'Dat hebben ze dus al eerder beloofd,' aldus een wat lacherige Lantinga, die zich over het  voorval toch opwindt 'Grappig, als het niet zo treurig was. Het moet allemaal over zoveel schijven, kost uren werk.'

UPDATE: Margot Lantinga laat weten dat de correctienota inmiddels binnen is. Burgemeester Naafs laat weten dat het 'zo niet hoort'.