Heuvelrug

Leersums ‘rotte kies’ wordt zorghotel

Vanavond buigt Leersum zich over het plan om eindelijk hotel Vogelesang te slopen. Er komt een nieuwe zorgvilla voor terug: Nieuw Vogelesang.

Nog in bedrijf was het hotel al niet direct de parel van de Heuvelrug, na sluiting is Hotel Vogelesang verkrot tot wat het nu is, volgens wethouder Boonzaaijer: 'In deplorabele toestand. Tijd om deze rotte kies op te ruimen.'

De eerste plannen om er een appartementencomplex neer te zetten stammen al uit een vorige eeuw, maar strandden telkens op geldgebrek, weerstand of  procedurestress. Ook pogingen om er intussen een hip kantoor met flexibele werkplakken in te vestigen mislukten, waarna het pand verder is gaan verkrotten. Verheugd zegt wethouder Boonzaaijer dan ook te zijn, dat deze 'rotte kies' van Leersum nu getrokken kan worden.

Plan is het hotel te slopen, en er een nieuw zorgvilla voor in de plaats te bouwen. Indieners zijn projectontwikkelaars Visscher en Wijnholds, die verderop in Leersum ook zorgvilla Boschzicht exploiteren. In Boschzicht wonen acht mensen. Een website die beide zorgvilla's presenteert is al in de lucht, maar vertelt nog niet veel.

Zorgvilla Nieuw Vogelesang gaat zeventien appartementen tellen, in drie bouwlagen plus souterrain, met daarin een fitnessruimte en een kapsalon. Bewoners kunnen 'naast de professionele zorg- en dienstverlening (24 uur/dag), een beroep doen op hotelmatige service zoals maaltijdvoorziening, interieurverzorgen en dagelijkse textielverzorging,' aldus het plan.

Probleem is nog wel dat de nieuwbouw niet past binnen het bestemmingsplan, omdat er buiten de lijntjes van het plan is getekend. Maar daar wil wethouder Boonzaaijer een mouw aan passen door de projectontwikkelaars vast een verklaring van geen bedenkingen te verlenen. 'Het gaat om een afwijking van ongeveer 10%, dat vinden we stedebouwkundig verantwoord,' aldus Boonzaaijer.

De goothoogte mag van Boonzaaijer nu voorbij de grens van 6 meter, naar 6,8 meter. Ook voor de nokhoogte knijpt de wethouder een oogje dicht: die mag negentig centimeter voorbij de 9 meter. Verder moet de bestemming veranderen van 'horeca' naar 'maatschappelijk'  en zullen er twee forse beuken -ze staan op de lijst te beshermen bomen- moeten wijken voor de nieuwbouw.

Volgens de wethouders Boonzaaijer en Nijhof wordt het plan goed ontvangen in Leersum, waar de ergenis over de 'lelijke puisten' langs verkeersader Rijksstraatweg hoog zit. Tegenover Vogelesang staat een onooglijk caravancentrum al jarenlang te verkrotten. Verderop herinneren de witte contouren van Hotel Donderberg de Leersummers dagelijks aan bestuurlijke twijfel, resulterend in dure dwalingen.

Van twijfel lijkt het huidig gemeentebestuur minder last van te hebben. Eind vorig jaar kreeg de Leersumse takelaar Hoogenraad eindelijk groen licht voor bedrijfsverplaatsing naar de Maarsbergseweg, na jarenlange ruzies met vorige gemeentebesturen. Ook de komst van een Leersumse Aldi wordt niet langer geblokkeerd door de bestuurders.

'Ik denk dat ze er in Leersum heel blij mee zijn', aldus wethouder Nijhof, die regelmatig Leersum doorsnijdt, op weg naar kantoor in Doorn, of terug naar huis in Amerongen.

Vanavond is het misschien wel de allerlaatste kans Vogelesang in oorspronkelijke staat te zien, op de inloopavond over de nieuwe plannen in het oude hotel zelf. Lees hier meer over Nieuw Vogelesang