Heuvelrug

Wethouder legt hondenbelasting alsnog op

Nog deze week wordt duidelijk wanneer de gemeente Heuvelrug de uitgestelde hondenbelasting gaat innen. 

Read More

Afgelopen vrijdag kwam eindelijk de langverwachte bevesting van de Hoge Raad dat de hondenbelasting legitiem is. De Heuvelrugse wethouder Homan twitterde kort erop: ‘Mooi, dan kunnen we gaan opleggen.’ Desgevraagd kon de gemeente nog niet zeggen wanneer hondenbezitters de aanslag in hun brievenbus kunnen verwachten, daar overleggen de deskundigen in de loop van deze week over. 

Homan schortte de belasting op in februari, daags na de uitspraak van de rechter uit Den Bosch, in een rechtszaak van een hondenbezitter uit Sittard tegen de plaatselijke hondenbelasting. Volgens die rechter kon de gemeente Sittard niet aantonen dat het met hondenbelasting binnengehaalde geld ook weer werd uitgegeven aan hondenbeleid, en was de belasting daarom in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

De Hoge Raad meent echter dat het geen discriminatie is dat gemeenten geld ophalen bij hondenbezitters terwijl ze niet datzelfde doen bij mensen die geen hond hebben, omdat het gemeenten geld kost de openbare ruimte schoon te maken van hondenpoep.

Homan vond het risico dat de heffing ook op de Heuvelrug zou worden aangevochten te groot, met alle kosten van dien. ‘Zoals u weet heb ik sinds kort een hond, dus ik zou dat ook zelf kunnen zijn,’ aldus Homan in februari. Naast Utrechtse heuvelrug schortte ook de gemeente Michielgestel de belasting op, maar is al eerder besloten de aanslagen alsnog te versturen, om hondenbeztitters niet in 2014 met een dubbele aanslag op te zadelen.

Hondenbezitters betalen in 2013 € 66,60 voor een eerste hond. Een eventuele tweede hond komt al op € 111,24. Collectief hoesten alle Heuvelrugse hondenbezitters €273.000 op.