Driebergen

Weer nieuw plan voor H26: Slowfood langs A12

Plan Edion-Copini H26

Een nieuw plan voor H26 zag vanochtend het licht. Het verenigt meerdere plannen in zich, en er staan draagkrachtige financiers achter.

Slowfood on the fastlane, zo zou Frans Copini zijn plan het liefst kenschetsen. De slowfood krijg je geserveerd in een biologisch restaurant, middenop een grote, ronde moestuin, pal naast de A12. Je auto staat ondergronds geparkeerd in de cirkel erna, onder een graasweide met biologische runderen. Je kinderen spelen zolang in een natuurspeeltuin in een volgende cirkel. Slapen kun je in ‘exclusief’ boomgaardmotel, met dertien huisjes, in het onderste rondje. Tussen de cirkels kronkelen fiets- en wandelpaden, een eenrichtingsweggetje moet het autoverkeer luw maken.

Plan Edion-Copini H26

Het is niet het zoveelste plan voor H26, de boerderij ingeklemd tussen snelweg, spoorweg en N225. Eind jaren negentig kocht de toenmalige gemeente Driebergen de boerderij en de wigvormige zeven hectares, om strategische redenen. Ofwel het voorkomen van ongewenste ontwikkelingen, zoals een doehetzelfhal, of een woonboulevard. De kans daarop is door gebiedsvisies en bestemmingplannen inmiddels geweken, daaarom kan H26 nu verkocht. Er zijn twintig ideeen voor het gebied, dat ‘poort naar de Heuvelrug’ moet worden. 

Copini’s plan verenigt zeker zes van die ideen, zoals die van een biologische vleeshandel of die van een Driebergse fietsenmaker. Wie de andere vier zijn mag Copini niet zeggen van de gemeente, die het project intussen wel presenteert als transparant en participatief. Copini, consultant te Driebergen, maakte het plan niet alleen, maar samen met architect Marco Vermeulen en bouwkundig advisuer Erik van Buiten, die in hetzelfde verzamelkantoor werkt als Copini, in de orangerie van Hydepark.

Vanochtend twitterde Copini de plantekeningen voorzichtig naar buiten, ‘om ‘ns te kijken hoe het valt’. Kansrijk, denk hij, is zijn plan, ook omdat er een grote financier achter staat. Wie?  ‘Een bedrijf dat miljarden investeert in Europa. Maar ik kan daar niet teveel over zeggen,’ houdt Copini zich op de vlakte. 

Het is elk geval niet de Triodiosbank, die volgend jaar begint aan de bouw van een binnenlands hoofdkantoor, op een steenworp afstand van H26. Triodos geldt als grootste kanshebber voor de gunning van de boerderij, omdat het daarmee landgoed Reehorst in ere kan herstellen. Qua spirit zou het best bij Triodos passen, geeft Copini toe. ‘Als ik goed naar het gebied kijk, en de sfeer, dan kan ik me niets beters voorstellen.’ Maar, zegt Copini, Triodos is niet ‘vastgoed georienteerd’.

Het is ook daarom dat Copini optimistisch is gestemd over zijn kansen in ‘een positie te komen voor doorontwikkeling’. Mocht dat gebeuren, dan komt mogelijk ook politieorganisatie KLPD erbij, die de kantoren aan de overzijde van de A12 wil uitbreiden van zeshonderd naar een kleine duizend arbeidsplaatsen. Die uitbreiding gaat ten koste van het bestaande parkeerterrein van de KLPD. Copini ziet zijn ondergrondse parkeergarage dat probleem wel oplossen.   

Klik hier voor een de grote tekening van het plan. Klik hier voor de tekstverise van het plan