Heuvelrug

Derde Dancefeest stilletjes al halverwege uitverkocht

In alle rust is de helft van alle kaarten voor Borthers Open Air 2015 al verkocht, ondanks voortdurend gemopper van omwonende tegenstanders. Op 22 augustus treden tien dj’s op voor 6500 bezoekers.  Zwemmen blijft verboden.

Main act eind augustus aan de oevers van het volgens de organisatie dan  ’tropische’ Henschotermeer is de Nederlandse dj HeadHunterz. ‘We hebben veel moeite gedaan om hem te boeken,’ zegt Hubert van de Vecht, van X-Sense, dat het dancefeest voor Brothers organiseert. Van de Vecht is trots op zijn vangst. ‘HeadHunterz is geen dj die je iedere week ergens op een festival ziet.’ {mprestriction ids=”*”}

Naast HeadHunterz treden nog negen andere dj’s of djcollectieven op voor de 6500 bezoekers. Dat zijn er 3500 minder dan vorig jaar, omdat Brothers Open Air teruggaat naar een enkel hoofdpodium, in plaats van de vier podia van vorig jaar. Van de Vecht: ‘Dat kregen we van bezoekers te horen, dat ze dat toch eigenlijk leuker vinden, omdat het dan meer een beleving is.’

Overlast versus inkomsten

De terugschaling is volgens Van de Vecht ook een kleine handreiking aan camping de Heygraaf, de enige van de omliggende campings die vorig jaar nog te maken kreeg met geluidsoverlast. ´We doen alles binnen de norm, maar we denken ook graag met hen mee. Met een enkel podium is er toch minder geluidsoverlast dan met vier podia.’

Andere oppositie is bij deze derde editie verder geluwd. Er wordt nog wel gemopperd op de Heuvelrug, maar de meeste ondernemers hebben zich neergelegd bij het jaarlijks terugkerende dancefeest. Ook omdat het Henschotermeer er weer een slordige €30.000 onderhoudseuro’s mee binnenharkt en daarmee de rest van het jaar open kan blijven voor wat bedaagder zwemrecreatie, waar veel campinggasten uiteindelijk voor komen.

Dat was wel andere koek na de eerste editie, die leidde tot een zee van klachten van campinghouders en inwoners van het dorp Maarn. Net name de zware, voortdurende beats vonden zij ongepast. Ondanks het felle verzet kwam er vorig jaar april een tweede dancefeest, zij het met een andere opstelling van de geluidsinstallatie.

In mei leggen alle vogels een ei

Geholpen door een gunstige windrichting ondervond ook Olav Pertam van de naastgelegen camping Laagkanje vorig jaar ‘geen noemenswaardige last’. Petram gaat daarom schoorvoetend akkoord met de nieuwe editie. ‘Zolang het beperkt blijft tot een keer per jaar. Het moeten er geen tien worden. Dit is een Nationaal Park, en daar passen natuur, cultuur en rust.’

Vrees heeft Petram nog wel voor de nieuwe datum, omdat het warmere augustusweer bezoekers zou kunnen verleiden tot blijven hangen en dwalen in de omgeving. Petram: ‘Want wat doe je als het 30 graden wordt.’

De verplaatsing naar eind augustus is ingegeven door vogels, zegt Van de Vecht. ‘Eind april, begin mei zitten we middenin het broedseizoen. De kans bestond dat er ergens in de buurt een vogelnest gevonden werd en het hele feest dan ineens anders opgezet moest worden. Dat zou niet tof zijn. Dat risico wilden we niet langer lopen.’

Volgens de Heuvelrugse wethouder Boonzaaijer is nieuwe opzet de uitkomst van overleg tussen terreineigenaar Den Treek, beheerder Recreatieschap, de omliggende ondernemers en het Bunnikse Brothers. ‘Onder bepaalde voorwaarden willen we eenmaal per jaar zo’n feest toestaan, ook om het economische draagvlak onder het Henschotermeer te vergroten.’

Het Henschotermeer is nu nog onderdeel van het Recreatieschap, maar die koepel wordt de komende jaren geliquideerd. Na 2018 moeten alle Heuvelrugse recreatietereinen op eigen benen staan. Het Henschotermeer staat op de nominatie een evenemententerrein te worden. Het aantal accommodaties mag groeien en ook de speeltuin naast de Austerlitzse piramide zou dan naar het Henschotermeer verhuizen.

Eigen jeugd

Burgemeester Naafs van Utrechtse heuvelrug -een zelfverklaard fan van muziekfeesten- is net als bij de eerste twee edities blij met het dancefeest. Ook de vorige twee edities was Naafs present. ‘Ik vind het belangrijk dat dit feest voor onze jeugd kan plaatsvinden. En als je al die fietsen ziet staan weet je dat het voor onze eigen jeugd is. Het feest staat alweer in mijn agenda, ik ga er samen met mijn Woudenbergse collega heen.’

In november is de earlybirdverkoop al stilletjes gestart via de facebookpagina, echt los gaat de publiciteit pas in juni. Het is de vraag of dat nodig is, ook zonder publiciteit is de helft van alle kaarten al verkocht. De prijs van een kaartje is dit jaar €32,50.

Een ding mogen de festivalgangers ook dit jaar weer niet: zwemmen. Met blote voeten de temperatuur van het water voelen is toegestaan, ga je verder dan pootjebaden dan zal de reddingsbrigade je onderscheppen. Van der Vecht: ‘Sommige mensen hebben een drankje op. We willen voorkomen dat mensen onderkoeld raken.

{/mprestriction}

Je kunt dit stuk ook lezen op of in Blendle
 

Lees ook:

Dancefeest: Maarn wil geen Haren worden
Toch ook in 2014: Dancefeest Henschotermeer
Dancefeest hoopt stilletjes op reprise