Heuvelrug

Heuvelrug: boom belangrijker dan ondernemer

De gemeente Utrechtse heuvelrug bungelt nog altijd onderaan de lijst ondernemersvriendelijke gemeenten. Is niet anders, zegt burgemeester Naafs: ‘We voeren een terughoudend beleid, daarom is het hier ook zo mooi.’

Read More

Een voor laatste van heel Nederland, nummer 407 van de 408 onderzochte gemeenten. Dat is de positie die de gemeente Utrechtse heuvelrug behaalt op de ranglijst ondermemersvriendelijke gemeenten van MKB-Nederland. ‘Teleurstellend,’ zegt wethouder economie Bert Homan.

Net zo teleurstellend als de vorige uitslag, waarin de Heuvelrug twee jaar geleden als laatste van de provincie Utrecht eindigde. Die uitslag was aanleiding om een ambitieus verbeterttraject op poten zetten, met veel overleggen en meetings, en inclusief een bustocht van ondernemers, bestuurders en ambtenaren naar Bunschoten, de nummer een van Utrecht. Doel was een plek ‘in het linkerrijtje’.

Dat is dus niet gelukt, zegt Homan. ‘In de beleving van de mensen in ieder geval niet. Het geeft me wel de motivatie nog harder aan dat proces te trekken, door nog meer in te spelen op wat ondernemers nodig hebben. Hoe moeilijk dat ook is in de huidige situatie, met teruglopende budgetten.’

Homan wil het onderzoek eerst rustig analyseren, maar weet wel waar de schoen wringt. ‘Het heeft te maken met beleving, met cultuur. We stralen onvoldoende uit dat we ondernemersvriendelijk zijn. Ik weet niet of we daar een grote uitzondering in zijn, maar in de waarneming van de ondernemers blijkbaar wel.’

Met een heel aantal ondernemers is er inmiddels intensief en goed contact, weet Homan. ‘Maar dat betekent niet dat je die andere paar duizend ondernemers ook bereikt. Die hebben kennelijk het gevoel niet gehoord te worden, en zo’n gevoel is niet zomaar weg, dat duurt gewoon lang.’

Volgens de wethouder economie is het speelveld op de Heuvelrug moeilijk, heel anders bijvoorbeeld dan de gemeente Haarlemmermeer, waar Homan zelf ondernemer was voordat hij de gemeentepolitiek inging. Met de Heuvelrug vergelijkbare groene gemeenten als Zeist, De Bilt en Rhenen scoren ook laag, vanwege de ‘worsteling’ van de politiek tussen natuurwaarden en economische belangen.

Dat uit zich bijvoorbeeld in de moeizame totstandkoming van een bedrijventerrein in Amerongen, een plan dat na achttien jaar procedures komende week wellicht alsnog sneuvelt. ‘Dan zie je de gemeenteraad worstelen, over het zicht op de Heuvelrug, over de aanwezigheid van dassen, over een te smalle groenstrook. Terwijl er een hele rits bedrijven klaarstaat die sterk de behoefte hebben aan dat bedrijventerrein.’

Volgens Gerard Weck, namens de Kamer van Koophandel betrokken in het Heuvelrugse verbetertraject, is juist de Heuvelrugse besluiteloosheid funest voor het ondernemersklimaat. ‘Als ondernemers iets niet willen, dan is dat aan het lijntje gehouden worden. Als iets niet kan, geef die boodschap maar gelijk, dan kunnen ze verderop kijken of het daar wel kan. Dus hak die knoop door, blijf het niet voor je uit schuiven.’

Volgens burgemeester Naafs is dat de boodschap achter de boodschap. ‘Ik zie een toenemend aantal mensen dat mopppert dat niets mag in deze gemeente. Dat klopt, we voeren een terughoudend beleid, daarom ziet deze gemeente er ook zo mooi uit. Natuurlijk moet er ruimte zijn om te ondernemen, maar onze gemeenteraad staat nu eenmaal niet alles toe.’

Heuvelrugs eigen bedrijfscontactfunctionaris Joke van Grootveld heeft de laatste twee jaar weinig anders gedaan dan de banden tussen ondernemers en ambtenarij smeren en versoepelen. ‘Ik dacht dat we een slag hadden gemaakt. Dit heeft me compleet verrast.’

Toch denkt ook Van Grootveld dat het restrictieve beleid oorzaak is van het misnoegen onder de lokale ondernemers. ‘Een van de eerste dingen die ik deed was bellen met de burgemeetser van Bunschoten, de meest ondernemersvrieneelijke gemeente van Utrecht. Hij zei: ja, kijk: bij jullie is een boom nu eenmaal belangrijker dan een ondernemer.’

NB Bovenstaande is weerslag van persgesprek 16 oct, dat wegen teveel nieuws en zo niet eerder tot een deugdelijk artikel verwerkt kon worden. Lees ook: schokkend