Heuvelrug

Koopzondag Zeist bijna definitief

De zondagsopening in buurgemeente Zeist wordt waarschijnlijk definitief. Parkeren op straat blijft in Zeist gratis op zondag.

Het afgelopen jaar mochten alle Zeister winkels op proef zondags open. Met name supermarkten en ketenbedrijven openden iedere zondag de deuren, een groep winkeliers in het centrum probeerde elke laatste zondag de deuren te openen. Elders in de gemeente bleven veel winkeldeuren gesloten.

De proef is zonder veel opzienbarende ontwikkelingen verlopen, laat een evaluatie zien. Vegeleken met twee eerdere peilingen is er een lichte toename in het percentage mensen dat zondags winkelt. Met name deden meer mensen de dagelijkse boodschappen ook op zondag.

Anderszijds zijn winkeliers vrij teleurgesteld, met name door het uitblijven van dynamiek in de zondagse winkelstraten en het uitblijven van de daardoor verwachte omzetstijging. Alleen supermarkten en ketenbedrijven zien een omzetstijging, met daarnaast een beperkte toename van de werkgelegenheid.

Onder het vaste burgerpanel in Zeist heerst een redelijk onveranderd beeld over de zondagsopening. Eenderde van de responderende burgerpanelleden blijft tegenstander van de koopzondag. Net als bij de twee eerdere peilingen is iets meer dan de helft voor zondagsopening. De helft daarvan is voorstander van een wekelijkse zondagsopening, een kwart is voor een maandelijks frequentie.

Ondanks het wisselende beeld zegt het college het eens te zijn met initiatiefnemers om de zondagsopening definitief te maken, aldus een persbericht van de gemeente vandaag. Ook steunt het Zeister college het voorstel om het winkelend publiek zondags gratis te laten parkeren langs de straten. Parkeren in parkeergarages blijft wel betaald. Later dit jaar buigt de Zeister gemeenteraad zich nog over het voorstel.

De gemeente Heuvelrug besloot vorig jaar in een tumultueuze vergadering ook al de zondagsopening definitief te maken. Afgelopen voorjaar kwam het nieuwe college -met tegenstanders SGP en CDA in de gelederen- de zondagsopening volgend jaar te 'evalueren'. Het is nog niet bekend wat die evalutie inhoudt.