Heuvelrug

Heuvelrug gematigd positief over koopzondag

000959

Bijna de helft van de inwoners van de Heuvelrug vindt een permanente koopzondag wenselijk, blijkt uit een enquete. Een forse minderheid blijft tegen.

Sinds drie maanden zijn supermarkten in Doorn, Driebergen en Amerongen elke zondagmiddag open, op proef tot eind december. Vijfduizend inwoners kregen vorige maand een brief om een online enquete over de proef in te vullen, een kwart gaf daar gehoor aan. Net iets minder dan de helft (48%) van de respondenten reageert positief op de vraag of de koopzondag permanent mag worden: van 32% mogen alle winkels open, van nog eens 16% alleen de supermarkten. Van driekwart van de voorstanders mogen de deuren alle zondagen open, een kwart heeft voorkeur voor een lagere frequentie.  Een forse minderheid van 38% blijft tegen de permanente koopzondag.

000959

Opvallend zijn de verschillen tussen de Heuvelrugdorpen. Zo zijn de tegenstanders talrijker in Leersum (50%), waar de franchisehouder van de Leersumse AH de deuren alle zondagen gesloten houdt, en Overberg (77%), dat uberhaupt geen supermarkt heeft. Respondenten uit Doorn zijn juist positief (62%) over de koopzondag. Zoals gebruikelijk zijn jongeren talrijker (60%) onder de voorstanders, en 65+ ers oververtegenwoordigd (51%) onder de tegenstanders. 

De 318 Winkeliers op de Heuvelrug zijn apart gepolst, een kwart reageerde. Van de 118 respondenten is 60% tegen de koopzondag en 26% voor, met nog eens 6% alleen voor supermarkten. Van de winkeliers is driekwart (77%) geen enkele zondag open geweest, een kwart heeft de deuren een (6%) of meerdere zondagen (6%)  geopend of is dat nog van plan te doen (11%). Opmerkelijk genoeg noemen voorstanders de waargenomen omzetstijging als argument voor zondagsopening, terwijl tegenstanders verwachten dat de koopzondag niet rendabel is. 

Op 29 december sluit de proef met de koopzondag. Kort erna volgt nog een tweede enqueteronde, waarna de Heuvelrugse gemeenteraad in februari moet besluiten of en voor welke winkels de koopzondag permanent wordt. Vanwege de procedures rond die besluitvorming gaan de deuren op zijn vroegst pas eind juni weer open. 

Klik hier voor de alle enqueteuitslagen.