Heuvelrug

Streekstra (74) nog vier jaar door met lokale partij BVH

Sybe Streekstra voert opnieuw de lijst aan van lokale oppositiepartij BVH. Nummers twee en drie zijn ook dezelfde als vier jaar geleden: Frits van Schaik en Gera Hensbergen.

Read More

De lokale partij Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) ontstond in 2005, kort voordat de gemeente Utrechtse heuvelrug de gemeente Driebergen opslokte in een bestuurlijke fusie en VVD-raadslid Sybe Streekstra de lokale VVD werd uitgezet, vanwege zijn verzet tegen de fusie. Streekstra kreeg direct gezelschap van voormalig CDA-raadslid Frits van Schaik, samen begonnen ze de BVH. De nieuwe lokale partij veroverde een zetel in 2006. Kort nadat de partij werd uitgebreid met de Maarnse Gera Hensbergen behaalde de partij in 2010 zelfs drie zetels, in de negenentwintig leden tellende gemeenteraad.

Sybe Streekstra is een gepensioneerd leraar geschiedenis, die zijn politieke bijdrages graag doorspekt met anecdotes uit de vaderlandse geschiedenis. Vanwege zijn leeftijd (74) werd niet verwacht dat Streekstra nog een nieuwe campagne zou willen voeren. ‘O, dacht je van niet? Ik vind het nog steeds leuk ja, dus toen ze vroegen: ga alsjeblieft door, heb ik daar direct ja op gezegd,’ aldus Streekstra, vanuit een klaslokaal in Doorn, waar hij een gastlesje politiek geeft. ‘Ik houd van kennis overdragen, dit soort dingen doe ik graag.’ 

Streekstra noemt als politieke speerpunten in de BVH-campagne de doorstroming van het verkeer, het behoud van de kleinschaligheid van het stationsgebied en de bouw van meer seniorenwoningen. ‘Zodat er meer doorstroming in de woningmarkt komt, en er vanzelf ruimte komt voor andere groepen, zoals starters. En we willen voorkomen dat het stationsgebied een nieuw Hoog Catharijne wordt, dat is voor ons erg belangrijk.’

De BVH noemt zich een nog jonge politieke groepering, maar wordt voornamelijk bemenst door gepensioneerden. De BVH viel de afgelopen jaren vaak op door de hardnekkige manier van oppositie bedrijven door de Maarnse Gera Hensbergen, die zich dermate vastbijt in onderwerpen dat ze nu en dan het ongeduld oogst van de rest gemeenteraad. Volgens het persbericht volgt binnenkort een volledige kandidatenlijst, met daarop ook kandidaten uit andere dorpen dan Driebergen en Maarn. Streekstra: ‘Daar zitten ook jongere mensen bij ja, die hebben zich vrijwillig aangemeld.’