Heuvelrug

Politiek naar startblokken

De lokale politici maken zich langzaam op voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Deze week twee avondvergaderingen waarop zij zich vast wat scherper kunnen profileren.  Binnenskamers rommelen sommige partijen ook al een beetje.

Read More

Vanavond en donderdagavond ‘algemeen beschouwt‘ de lokale pollitiek de begroting voor het komende jaar, en ook een beetje de drie jaar daarop. Veel vuurwerk wordt er niet verwacht, geld is er toch niet, al zal iedere partij een puntje proberen te scoren. Links zal wat geld proberen te verschuiven naar de minima, liberaal midden zal vast iets met onderwijs doen en liberaal rechts heeft het puntje al binnen: geen stijging van lokale belastingen. 

Luister vanavond live in de raadzaal of via internet naar de voordrachten van ieder tien minuten, en daarna de reactie van burgemeester en zijn drie wethouders. Beluister donderdag vervolgens hoe moties en amendementen via wheelen en dealen de eindstreep halen of kansloos sneuvelen. Of volg het geharrewar via een beknopt verslag hier op Hillridge. We hopen tegen beter weten in op een rijk debat, met misschien toch wat wezenlijke keuzes, bijvoorbeeld over de vraag of je als gemeente wel een schamel zakcentje moet willen verdienen met meer reclameborden langs de openbare weg. 

Intussen zijn de meeste lijsttrekkers gekozen. Alleen de keuze voor Rob Jorg als lijsttrekker voor de VVD kan verrassend genoemd worden, de andere lijsttrekkers zijn min of meer dezelfde als die je de afgelopen vier jaar in de lokale kolommen voorbij hebt zien komen. Afgelopen week bestendigden ook SP als SGP hun lijsttrekkers van de afgelopen vier jaar voor de komende vier jaar, respectievelijk Jasper van Geijtenbeek en Gerrit Boonzaaijer. Opnieuw ontwaren we op de lijst van de SGP geen mevrouw, desgevraagd ‘omdat geen vrouw zich heeft gemeld’.

Geruchten dat het binnen de VVD hommeles is nadat raadsleden zich op een door het bestuur opgemaakte longlist op onverkiesbare plaatsen terugvonden worden ontkend door meerder bronnen van binnen de partij. Wel laat het verrassend laag geplaatste raadslid Baerte de Brey (9?) desgevraagd doorschemeren dat hij zal lobbyen voor een beter plekje, omdat hij als ‘enige dertiger in de raad met een jong gezin waardevol is voor de VVD, en voor de gemeenteraad in het algemeen’. ‘Daarom ben ik beschikbaar voor een bestuurlijke functie. Het is dan eerst aan onze eigen ledenvergadering en in maart aan de kiezer om mij een plekje te geven.’

De Brey zegt beschikbaar te zijn als raadslid en als wethouder. ‘Maar het is geen geheim dat Bert ook door wil,’ doelend op wethouder Homan, die inderdaad regelmatig uistpreekt wel zin te hebben in nog eens vier jaar, hoewel hij ook heeft laten weten dat hij zijn heilm daarna zeker elders zal zoeken. Wat Homan betreft mag een nieuwe portefeuille ook een andere zijn dan de huidige (financien en economie). Met name de portefeuille sociale zaken hem zegt te boeien, vanwege de zogenaamde transitie: de verschuiving van rijkstaken en budget naar de gemeenten.

De VVD maakt eind deze maand de kandidatenlijst definitief, nadat de leden op 26 november nog stuivertjes mogen wisselen uit de voorlopige lijst, die zolang geheim blijft. Of toch niet. ‘De lijst is niet geheim, maar ik ga hem je ook niet toesturen. Ik zie het als een interne aangelegenheid, ‘aldus VVD, voorzitter Edward Lind. 

De leden van D66 bepalen de komende weken de volgorde van kandidaten op de lijst, die partij doet dat via E-voting op internet. Eind november moet de lijst definitief zijn. D66-wethouder Van Oostrum heeft via de lokale pers inmiddels aangekondigd na acht jaar af te zwaaien als wethouder, en intussen al bezig te zijn met het schrijven van sollicitatiebrieven. D66 backbencher en Doornaar Gerard Weck heeft al meerdere malen laten weten in te zijn voor een eventueel wethouderschap.

Bij de laatste collegepartij -PvdA/Groen Links ofwel GLP- heerst momenteel de meeste rust. De kandidatenlijst is af en lijsstrekker Hans Nijhof heeft het fractieleidersstokje sinds 1 november overgenomen van Hans Waaldijk. Zowel Nijhof als huidig wethouder Tim Verhoef gelden als kandidaten voor een eventueel wethouderschap.