Heuvelrug

Kentekenscan bij poorten Heuvelrug

Een voertuig met scanapparaat gaat alle kentekens scannen die de Heuvelrug opkomen. Reden is de hausse aan woninginbraken (17) in de herfstvakantie.

Waar het ANPR-voertuig zal staan maken politie en gemeente liever niet bekend, maar het zullen de verschillende invalswegen de Heuvelrug op zijn. Zodra een kenteken matcht met een kenteken dat geregistereerd staat als ooit te maken hebben gehad met inbraken, wordt de bestuurder aan de kant gezet en gecontroleerd. Ook Heuvelruggers zonder inbraakplannen, maar met openstaande boetes zijn overigens gewaarschuwd. Ook zij worden zonder pardon van de weg gehaald.  

Het ANPR (Automatic Number Plate Recognition) – voertuig moet er de komende weken voor zorgen dat het aantal woninginbraken terugloopt. In de herfstvakantie telde de politie zeventien woninginbraken, en afgelopen week ook nog eens veertien autoinbraken. Volgens burgemeester Naafs wordt de Heuvelrug door de ligging zo vlak naast de snelweg momenteel ‘geteisterd door inbrekers uit de Randstad’, die hier komen voor woninginbraken van het type hit and run. 

Van het ANPR-voertuig gaat volgens de burgemeester ook een preventieve werking uit. De privacy van brave burgers op de Heuvelrug wordt volgens Naafs door het systeem niet aangetast, omdat er niets geregistreerd wordt. ‘Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken, alleen als er een match is, is die de sjaak,’ aldus Naafs.