Heuvelrug

Grapjas maakt van Doornse stomerij Groene Stomerij

Een onbekende heeft de vlag van de Amersfoortse Groene Stomerij tijdelijk verplaatst naar de Doornse stomerij. Achter de schermen woekert de serieuze juridische strijd over de verontreiniging intussen voort.

De Amersfoortse stomerij meldt terugkeer vlag in een tweet

{mprestriction ids=”*”}Afgelopen vrijdag meldde de Groene Stomerij de terugkeer van hun vlag boven hun Amersfoortse zaak. Die vlag was eerder die week aangetroffen bij de Doornse stomerij aan de Acacialaan, die nu al een jaar de gemoederen in de buurt hevig beheerst vanwege een bodemverontreiniging met tetrachlooretyleen (PER).

Die bodemverontreiniging bleek zich in de loop der jaren -ondanks dat die al in 1999 het predikaat ernstig kreeg-  zo uitgebreid te hebben dat kamerbewoners en buurgezinnen hun woningen verlieten en gemeente en provincie voor ruim een miljoen euro twee aanpalende panden opkochten.

Achter de schermen woedt inmiddels een juridische strijd over de ernst en oorzaak van de verontreiniging. Volgens omwonenden en deskundigen willen stomerijbranche, provincie Utrecht en gemeente Heuvelrug niet al te diep wroeten in de zaak, in de angst dat een nog duurdere sanering nodig blijkt.
Twijfel heerst er ook over de oorzaak van de verontreiniging. Volgens het laatste oordeel van de provincie zou de verontreiniging gevolg zijn van een lek riool, maar omwonenden en deskundigen vinden dat een te makkelijke conclusie en bepleiten meer onderzoek. Zij vermoeden dat de PER is geloosd, om hoge verwerkingskosten te vermijden.

Dezelfde vlag leunend tegen de Doornse stomerij

Volgens hen klopt de boekhouding van het gewraakte middel PER niet en zou de gemeente die boekhouding moeten analyseren. De gemeente weigert dat en verwijst de omwonenden naar de politie, die in het najaar een strafrechtelijk vooronderzoek aankondigde.

De Amersfoortse stomerij waar de vlag inmiddels weer hangt werkt zonder PER of andere chemiecalien. Kleding en ander textiel worden er met siliconen gereinigd. ‘In essentie, vloeibaar zand,’ aldus de website van de stomerij. {/mprestriction}

 

Lees ook:

Kweker: blij, maar nog niet gerust
Bron stomerijgif: (bedrijfs)riool