Ingezonden

‘De overheid moet de ondernemer niet voor de voeten lopen’

(ingezonden)

‘De overheid moet de ondernemer niet voor de voeten lopen’

Op maandag 11 februari organiseerde D66 Utrechtse Heuvelrug een druk bezochte bijeenkomst over ondernemerschap in deze economisch zware tijden. Ruim 70 belangstellenden waren naar het nieuwe gebouw van TMO Detex in Doorn gekomen om met de inleiders te praten over de kansen voor ondernemers en de rol die de landelijke en lokale overheid moet spelen.

Kees Verhoeven, D66 Tweede Kamerlid met economische zaken in zijn portefeuille, gaf aan dat de nederlandse ondernemer innovatief moet zijn, zich moet richten op de export en op het terrein van nieuwe media actief moet zijn. De overheid kan ondersteunen door regels af te schaffen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen. ‘De overheid moet durven loslaten. En er moet meer kapitaal beschikbaar komen, privé of via de banken. Het speelveld voor grote en kleine bedrijven moet gelijk zijn,’ aldus Verhoeven. ‘De overheid moet de ondernemer niet voor de voeten lopen, wel de regels handhaven.’

In aanvulling op Kees Verhoeven gaf ook wethouder Bert Homan aan dat de lokale overheid de ondernemers ruimte moet geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de winkeltijden. ‘Laat het bepalen van de openingstijden aan de ondernemers zelf over, als de nieuwe winkeltijdenwet daar de mogelijkheden voor biedt’, aldus Homan. Ondanks de beperkte mogelijkheden voor de lokale overheid zag Homan wel kansen voor het stimuleren van de sociale woningbouw door de gemeente zelf. Opvallend was tevens het pleidooi voor het samengaan van de drie woningcorporaties binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Vervolgens sprak avondvoorzitter Gerard Weck met KeesJan Spijker van Niessen Mode uit Leersum en Harry Bijl, innovator bij de brancheorganisatie CBW Mitex. Beiden legden de nadruk op samenwerking, bijvoorbeeld bij inkoop en het opzetten van een webshop of met winkels in dezelfde straat. Ook hier klonk de oproep voor meer innovatie bij ondernemers.

De bijeenkomst werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd en na afloop werden vele nieuwe contacten gelegd om in nauwe samenwerking, en ook met de lokale overheid, te komen tot innovaties die de ondernemers ondersteunen in deze economisch zware tijden.