Z-GR 2014

Homan klaar met Heuvelrug, zoekt nieuwe uitdaging

Homan en Sofie

Bert Homan ambieert geen nieuwe termijn meer als Heuvelrugse wethouder. Hij kijkt uit naar een nieuwe opdracht, mogelijk als wethouder elders. 'Bestuurders moeten niet aan het pluche blijven plakken.'

Dat meldt Homan zelf, maandagmiddag in een cafe in Amerongen. 'Ik vind dat ik een groot deel van de klus waar de VVD me drieenhalf jaar geleden voor gevraagd heeft geklaard heb. Ik maak dat het liefst nu bekend, omdat de mensen moeten weten dat als er een andere leuke opdracht voorbij komt ik daar graag naar zal kijken. Dat ik toe ben aan een nieuw uitdaging.'

Februari 2013. Homan en scholiere Sofie, voor wie de wethouder een vluchtheuvel regelde

Nog maar een paar maanden geleden zei Homan een laatste termijn als wethouder te ambieren. Daar is verandering in gekomen, omdat er het laatste halfjaar een groot aantal dossiers voldoende afgerond is, zegt Homan. 'En dan kijk je terug en dan valt het puntje de andere kant op. Dat zie je in het openbaar niet altijd goed, maar alles overziende staat het goed op de rit. Financieel orde op zaken stellen, grondexploitatie op orde stellen. Stationsgebied regelen, de dossiers Maarsbergen, Hoofdstraat, je kunt er van alles van vinden, maar het zijn wel allemaal dossiers die goed in gang zijn gezet.'

Homan is er ook anders over gaan denken door het overlijden van een naaste. 'Met name het overlijden van mijn tante en hoe zij de laatste maanden heeft doorgebracht hebben mijn gedachtengang gescherpt. Hoe sta je in dit soort opdrachten, heb je wel een commitment waarmee je vier jaar doorkan. Ik vind: het moet geen vanzelfsprekendheid zijn. Bestuurders moeten niet aan het pluche blijven plakken.'

Juni 2012: Homan voor de camera van RTV Utrecht, over mishandelde schapen

Homan trad eind 2010 aan als wethouder, als opvolger van de vertrekkende wethouder Waltmann. 'Ik ben door de VVD gevraagd met een mooie opdracht. Een nadrukkelijke opdracht dingen op te lossen. Als ik omkijk en zie waar we nu staan dan denk ik dat ik zoveel van de opdrachten heb gerealiseerd, is er zoveel klaar, dat ik vind dat ik naar een mag uitkijken naar nieuwe opdracht die ik elders kan doen.'

Volgens Homan is het in elk geval niet zo dat de lokale afdeling van de VVD hem heeft gemeld geen gebruik meer van zijn diensten te willen maken. De nieuwe VVD-lijsttrekker Rob Jorg manifesteert zich op twitter nadrukkelijk als iemand die breken wil met het recente verleden, en het liefst met een schone lei wil beginnen. 'Dan zou ik niet zo'n verhaal ophangen. Dan zou ik niet op de kieslijst staan, dus dat is sowieso niet zo. Ik ben hier naar toe gegroeid. Ik coach mensen in de politiek, maar ik heb zelf ook mensen die mij helpen. Die houden mij dan ook die spiegel voor.'

Homan wil daarom graag de handen vrij hebben voor een nieuwe functie, als die zich aandient. Met de verkiezingen in het vooruitzicht en daarna een groot aantal wethoudersvacatures zal er geen gebrek aan kansen bestaan. 'Natuurlijk kijk ik nu om me heen. Deze mededeling is om duidelijk te maken dat de VVD hier met open mind kan zoeken naar een nieuwe wethouder. Maar ook om duidelijk te maken dat ik de handen vrij heb, dat ik open sta voor een nieuwe opdracht. '

Dat kan overigens ook een nieuwe opdracht op de Heuvelrug zijn, zegt Homan, die in Amerongen blijft wonen: 'Ik vind het hier heerlijk en het is ook niet gezegd dat ik wegga. Daarom sta ik ook op de lijst en kan men op mij stemmen. Ik zal steeds het beste doen voor de Heuvelrug en de VVD stemmers. De deur is niet dicht. Ik zou niet gestraft worden met een nieuwe termijn. Maar dan liefst een termijn met met een heldere, andere opdracht. Ik vind het belangrijk dat je bestuurt met een hart. Een wethoudersschap mag geen automatisme zijn.'

Lees hier Homans eigen persverklaring en hier de persverklaring van de VVD