Ingezonden

Mijn leven is op orde, ik heb een baan en geen schulden

Artikel, (ingezonden door Bigagroep)

Zeist, 7 maart 2014

Mijn leven is op orde, ik heb een baan en geen schulden

Groenmedewerker Marco (30 jaar) zat tweeëneenhalf jaar werkeloos thuis, toen hij gebeld werd door de Sociale Dienst met een voorstel om het GroenWerk traject te volgen bij Biga Groep. Hij greep deze kans met beide handen aan. ‘Na het volgen van dit traject waarbij ik weer werkritme en ervaring in de groen opbouwde heb ik uiteindelijk een indicatie gekregen van het UWV. Ik heb iemand nodig die mij goed begeleidt. In groepen kan ik mij slecht concentreren en ik kan niet tegen werkdruk. Ik heb nu mijn leven op orde, ik heb een baan en ik ben uit de schulden’, aldus Marco. Vanaf 1 januari 2015 worden deze indicaties niet meer gegeven en zijn ook deze mensen aangewezen op een baan in het bedrijfsleven. Of dit in de praktijk gaat werken moet gaan blijken. Lees hier het verhaal van Marco.

Na zijn VMBO diploma metaaltechniek werkte Marco ruim vier jaar bij een tuincentrum. Vijvers aanleggen, schuttingen plaatsen, straten maken. Kortom een compleet takenpakket. ‘Na een conflict met mijn baas kon ik vertrekken. Daarna heb ik veel verschillend werk aangepakt via uitzendbureau’s. Van postbezorgen tot magazijnwerkzaamheden. Allemaal tijdelijke klussen waar ik niet kon blijven. Daarna ben ik dus in de WW terecht gekomen en zat ik ongelukkig werkeloos thuis. Ik sliep slecht doordat ik veel piekerde. Ik had schulden en regelmatig ruzie met mijn moeder. Kortom geen fijne tijd.

Kans
Ik ben nog steeds blij dat ik de kans om bij Biga Groep aan de slag te gaan met beide handen heb aangegrepen. Het telefoontje van de Sociale Dienst kwam echt als een verlossing. Het werk is afwisselend en lekker in de buitenlucht. Of ik nu aan het snoeien ben of papier prik, het hoort er allemaal bij. Met de ene collega kan ik beter dan met de ander, maar dat heeft iedereen. Volgende week wordt de nieuwe teamindeling bekend en dan ga ik in Amerongen aan de slag. Waarschijnlijk kom ik met drie collega’s in een team en verzorg ik het groenonderhoud; snoeien, schoffelen, papierprikken en alles wat daarbij komt kijken. Bovendien ben ik de enige met een rijbewijs dus bestuur ik als hoofdbestuurder de bus. Mijn direct leidinggevende is voorman Jan en daarboven zit een teamleider. Als ik een vraag of probleem heb kan ik bij ze terecht. Ze maken echt tijd voor je vrij.

Diploma’s
Ik leer steeds bij. Tijdens het traject haalde ik mijn VCA diploma. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Ik wil ook nog een cursus bosmaaien volgen en mijn volgende VCA halen, zodat ik leiding kan geven. Elk papier is mooi meegenomen maar voorlopig zit ik prima bij Biga Groep. Ik maak minder ruzie met mijn moeder en als ik straks weer financiële ruimte heb wil ik weer gaan sporten. Lekker je hoofd leegmaken in de sportschool, aldus de tevreden medewerker’.

Indicatie
Wie aangewezen is op werk bij een sociale werkvoorziening, heeft een sw-indicatie van het UWV nodig. Zij beoordelen de ernst van de belemmeringen die door de arbeidshandicap optreden bij het verrichten van werk. Als die niet bij een reguliere werkgever georganiseerd kunnen worden, rekent UWV de aanvrager tot de Wsw-doelgroep. Met ingang van 2015 worden geen nieuwe medewerkers meer tot de Wsw toegelaten. Zij vallen dan onder de doelgroep van de Participatiewet. ‘Het is nog onduidelijk wat er straks met een jongen als Marco gaat gebeuren. Krijgt deze groep de begeleiding die ze nodig hebben? Dit hangt af van de politieke beslissingen die de gemeente gaat maken. Voor Marco is het in ieder geval fijn dat hij nog een indicatie heeft gekregen en aan de slag kan’, aldus directeur Biga Groep Gerhard ten Hove.

Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.