Z-GR 2014

BVH schiet met scherp

674

In de slotfase van de verkiezingscampagne heeft lokale partij BVH de losse flodders ingeruild voor schieten met scherp. In twee afzonderlijke brieven zijn collegepartijen VVD en GroenLinks/PvdA en oppositiepartij CDA het doelwit.

In de eerste brief verwijt het Maarnse BVH-raadslid Gera Hensbergen VVD en PvdA/GroenLinks al te lankmoedig bestuur, omdat het de ogen te lang gesloten heeft gehouden voor het wanbeheer in de directie van scholenkoepel Wereldkidz, waar midden vorig jaar een miljoenenverlies naar buiten kwam.

Hensbergen heeft naar eigen zeggen al in 2012 aan de bel getrokken over de vrije interpretatie van leidinggeven van toenmalig directeur De Wit, die toen net terug was van een studiereis naar China. De kritiek van Hensbergen dat de directeur daarmee buiten zijn boekje ging kwam destijds niet aan: 'Integendeel, hij zag het als een beloning voor zijn functioneren. Het onderwijs kent echter geen bonuscultuur en op zijn functioneren is, zoals we inmiddels weten, wel wat af te dingen.'

Hensbergen verwijt de coalitiepartijen VVD en PvdA/GroenLinks haar waarschuwende woorden onvoldoende op waarde te hebben geschat. 'Wij, BVH, zijn er om verguisd. Gl/PvdA meende zich voor ons te moeten schamen en de VVD sprak er schande van toen uiteindelijk in februari 2013 de Raad van Toezicht in de commissie samenleving verscheen,' ,aldus Hensbergen in de ingezonden brief.

In de tweede brief krijgt oppositiepartij CDA een flinke veeg uit de pan van BVH-lijsttrekker Streekstra, die zich verbaasd toont over de wens van het CDA dat er veel beter naar elkaar geluisterd moet worden en zeker naar de oppositie: 'Verbaasd, omdat wij de afgelopen vier jaar regelmatig de samenwerking hebben gezocht met het CDA. Daarbij is ons gebleken, dat samenwerking met het CDA alleen mogelijk is als het CDA wat van ons wilde.'

Volgens Streekstra heeft het CDA zich daardoor geen betrouwbare partner getoond: 'Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar hoe groot is de kans, dat het CDA de komende vier jaar wel een samenwerking zoekt, die niet van één kant komt?'