Heuvelrug

Meeste teken op Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug telt de hoogste tekendichtheid van Nederland. Het totaal aantal teken in heel Nederland lag vorig jaar weer 64% hoger.

Dat meldt Arnold van Vliet vanochtend in het radioprogramma Vroege Vogels. Vorig jaar is door onderzoekers op elf vaste locaties een recordaantal van 16.500 teken gevangen en dat is 64 procent meer dan het gemiddelde over de voorgaande zes jaren.

Volgens Van Vliet is de teek wijdverspreid op de Heuvelrug vanwege het gunstige vestigingsklimaat, waaronder de grote hoeveelheid wandelaars. Ook de Veluwe, het Noord-Hollandse duingebied en de natuurgebieden tezuiden het Paterswoldsemeer gelden als gebieden met een hoge tekendichtheid.

Teken zijn op zichzelf helemaal niet gevaarlijk, ware het niet dat een op de vijf teken de bacterie Borellia overdraagt op zijn prooi, die daarmee de ziekte van Lyme kan oplopen. In 2% van alle door Tekenradar ontvangen meldingen leidde een tekenbeet ook daadwerkelijk tot ziekteverschijnselen. Die ziekteverschijnselen varieren van heel licht tot erg zwaar. Het radioprogramma meldde vanochtend terloops ook nog een verhoging van het zelfmoordpercentage onder mensen met Lyme.

Van Vliet raadt mensen die de natuur in trekken aan hun lange broek in hun sokken te dragen, om te voorkomen dat teken al snel de onbedekte huid kunnen bereiken, ook al staat dat een beetje raar. 'Ik ga niet de natuur in om er elegant uit te zien,' aldus Van Vliet op de radio. Mocht je toch gebeten worden, let dan op of de dagen erna er rond de beet een rode ring ontstaat, reden genoeg voor een antibioticumkuurtje.

Een nadere blik op het kaartje van vorig jaar leert dat de gehele Heuvelrug rood kleurt, maar dat de meeste Heuvelrugse tekenmeldingen kwamen vanaf de noordelijke flank van de Heuvelrug, en niet zozeer van het grondgebied van de gemeente Utrechtse heuvelrug. De komende dagen daalt de tekenverwachting van zeer hoog terug naar gemiddeld.