Driebergen

Aldi naar Appelgaard, dokters naar Bosrand

Supermarktketen Aldi wil verhuizen naar de Appelgaard, middenin Driebergen. De laatste individuele huisartsen verhuizen gezamenlijk juist naar de periferie van het dorp. UPDATED

Aldi wil een nieuwe vestiging bouwen op de Appelgaard, aan de rand van een grote parkeerplaats middenin het oude centrum van Driebergen. Het college van de gemeente Utrechtse heuvelrug gaat in principe akkoord met de nieuwbouw, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet de grote parkeerplaats in het centrum bereikbaar en openbaar blijven, moeten nieuwbouw en aanvoerwegen een visuele aansluiting met de Traaij bewerkstelligen en moeten de bomen in het gebied zoveel mogelijk gespaard blijven.

De Duitse supermarktketen is al jaren op zoek naar een nieuwe vestiging. De huidige vestiging is te klein, en na de nieuwbouw van de AH aan de Traaij verder in het gedrang gekomen; leveranciers en klanten kunnen de winkel maar moeilijk bereiken. Aldi was al eerder op een haar na akkoord met de aankoop van het perceel, waar nu nog een autohandel is gevestigd, maar die onderhandelingen liepen uiteindelijk spaak. Vorig najaar bleek een huisartsencollectief plannen te hebben voor een medisch centrum op dezelfde plaats, maar dat plan vond uiteindelijk geen doorgang.

Huisartsen naar Bosrandschool

De huisartsen vertrekken in plaats daarvan naar de voormalige Bosrandschool aan de periferie van Driebergen. Het medisch collectief bestaat uit de huisartsen Aukema, van Eeden, van Grondelle en Littooij en heeft afgelopen zomer een principeovereenkomst over de aankoop van de voormalige Bosrandschool gesloten. Het gebouw werd tot voor kort gehuurd door de Raad voor de Zwemdiploma's en is eigendom van de gemeente zelf. Gemeente en huisartsen voeren de laatste weken overleg over het bouwplan. Dat overleg moet uitmonden in een definietieve koop voor 1 februari 2013. Het collectief bestaat uit de vier huisartsen, maar er zou ook ruimte zijn voor andere zorgaanbieders.

Met de clustering van de vier huisartsen zouden behalve huisarts Van Hijfte alle Driebergse huisartsen hun praktijk aan huis ingeruild hebben voor een praktijk in een centraal gebouw. Een groep andere Driebergse huisartsen is al jaren geleden in het Medisch Centrum Driebergen getrokken, aan de Schippersdreef. Het past in de landelijke ontwikkeling waarbij huisartsen enerzijds de kosten drukken door voorzienigen te delen, en door de samenwerking anderzijds de dienstverlening aan hun patienten kunnen verhogen. Vaak nemen ook medisch dienstverleners als fysiotherapeuten, psychologen en een apotheek deel uit van een dergelijk medisch centrum. 

Volgens een voorlichter van de gemeente past het plan in het gemeentelijk 'streven naar gezondheidscentra per dorp of wijk. Voordeel is dat de eerstelijnszorg dan beter kan samenwerken en er vaak na enkele jaren ook gezamenlijk beleid komt voor de inwoners in het voedingsgebied,' aldus een medewerker van de gemeente.