Overberg

VVD wil asielzoekers Overberg beperken tot 200

De Heuvelrugse VVD wil voorlopig niet meer dan tweehonderd asielzoekers in Overberg toelaten. Meer zou teveel zijn voor het kleine dorp.

Dat zegt VVD-fractieleider Rob Jorg in het radioprogramma 1opstraat, op bezoek in landelijk Overberg, dat volgens de presentator 'in rep en roer' is vanwege de komst van tweehonderd jonge vluchtelingen volgende maand. Voor de komst van nog eens tweehonderd vluchtelingen -na de zomervakantie- moet de COA het voormalige gevangeniscomplex eerst verbouwen. Jorg wil dat de gemeenteraad die uitbreiding tegenhoudt. 'Wij vinden 400 op 1300 inwoners veel te veel, dus zijn daar tegen,' aldus Jorg op radio1op straat.

Jorg zegt dit in een bus vol met omwonenden en campinggasten, die soms onverbloemd racistische taal spreken. Volgens diverse campinggasten -een deel ruziet al jarenlang met de gemeente over de min of meer permanente bewoning van hun huisjes- is Overberg tegen de komst van de tweehonderd jongens en meisjes, die uit een cultuur komen waar het verkrachten van meisjes de norm zou zijn. Een campingbewoner toonde zich bovendien verontwaardigd dat de gemeente vreemdelingen toelaat, terwijl haar al jaren een woonvergunning wordt onthouden.

Rob Jorg (r) in de gemeenteraad. Links SGP-wethouder Boonzaaijer

Gevraag naar een toelichting zegt Jorg zijn uitspraken te hebben gedaan 'in de hectiek'  van het programma, maar er niettemin nog steeds achter te staan. Jorg benadrukt dat er altijd een veilig plekje moet zijn in Nederland voor mensen die echt in de problemen zitten. 'Maar dan wel op de juiste manier, met draagvlak en de juiste communicatie. En in proporties naar aantallen,' aldus Jorg, die vindt dat er nu onvoldoende draagvlak bestaat in Overberg.

Het debat over de vestiging van het AZC trok al de afgelopen twee weken veel aandacht, waarbij dezelfde campinggasten vaak de boventoon voerden, meestal in onversneden randstedelijke tongval. Met name burgemeester Naafs (VVD) kreeg het flink voor zijn kiezen. Naafs zou het op een akkoordje hebben gegooid met de rijksoverheid, sommigen vermoedden zelfs persoonlijk gewin. Volgens de kersverse wethouder Veldhuizen is dat onzin. 'We kunnen dit alleen tegenhouden als we de wil en de redenen hebben om dit tegen te houden. En die hebben we niet.'

Voormalige jeugdgevangenis wordt AZC. Zware deuren, hekken en prikkeldraad verdwijnen, muren krijgen een kleurtje

De landelijke aandacht leidde ook tot een brief van de Utrechste PVV'er Dercksen, die vindt dat het gebied 'niet geschikt is voor een zeer groot aantal fietsers. Kunnen vrouwen nog wel een rondje joggen in de bossen of hun hond uitlaten? Woningprijzen kelderen nog verder.' De brief en de kwestie heeft overigens niet geleid tot grote stemmenwinst voor de PVV, de partij verloor juist terrein in Overberg, dat een keurig SGP-dorp blijft.

Toch bestaat er ook zorg en onrust onder de autochtone bevolking. Met name wat gezien wordt als 'overvaltechniek' van de betrokken overheden heeft kwaad bloed gezet, zelfs onder gesprekspartner Overbergs Belang, dat als sinds januari bij het overleg betrokken is, maar zich desondanks overvallen voelt. Volgens autochtone Overbergers zijn de AMA' s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) welkom, maar zou het goed zijn als ze druppelsgewijs komen, en niet alle tweehonderd tegelijk. Vooral de zomerperiode -scholen zijn dicht, en zonder dagbesteding gaan jongeren struinen- wordt als zorgwekkend gezien.

Hoe de Overbergse dominee Bouter de zorgen van zijn geloofsgenoten opvangt is mooi na te luisteren in zijn preek op kerkdienst gemist (00.28-00.54mn) . Bouter vergelijkt de tocht van de asielzoekers daarin met de vlucht van Abraham, die gedwongen werd tot een leugen.'Toen ze daar achter kwamen volgde een erg korte uitzettingsprocedure,' aldus Bouter, die zijn kerkgangers oproept vooroordelen vooral terzijde te leggen:

'Da's veel vierhonderd. Dat maakt een beetje onzeker, ongerust. Hoe makkelijk kunnen we cynisch worden, als we een paar slechte ervaringen hebben. En zo vormen we allemaal een beeld van deze asielzoekers. Maar ook jij bent een vreemdeling, een asielzoeker. Wij zijn zelfvreemdelingen, we zwerven hier wat rond op deze aarde, tussen twee werelden in.'