Heuvelrug

Verkoop Maarns raadhuis gestaakt. Moet overgedaan

De verkoop van het Maarnse raadhuis komt opnieuw in procedure. Dat zegt de kersverse wethouder gemeentekantoren Gerrit Boonzaaijer. Welke procedure precies is nog onzeker.

Dinsdag kreeg Boonzaaijer zijn collega' s in het nieuwe college achter zijn besluit, vanmiddag informeerde hij de pers, op de voet gevolgd door een memo van gemeentevoorlichting. Volgens de wethouder 'is vastgesteld dat er rond het verkoopproces een sfeer is ontstaan waartegen het college zich niet kan verdedigen. Dus hebben we besloten met een schone lei te beginnen,' aldus Boonzaaijer vanmiddag in een toelichting.

Eind februari kwam die wat schimmige sfeer voor het eerst aan het licht, toen een van de bieders op het Maarnse raadhuis -vlak voor de gunning van de verkoop aan een van de partijen- claimde dat het verkoopproces niet bestuurlijk transparant en juridisch onjuist was verlopen.

Vorige week bleek er bovendien een brief te liggen van een advocaat van een andere bieder, die dreigde met een kort geding mocht de verkoopprocedure niet worden gestaakt: 'De gunningscriteria zijn pas achteraf opgesteld, na de biedingen,' aldus advocaat Grünbauer. 'Dat is niet zoals het hoort, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen.'

Volgens wethouder Boonzaaijer valt de procedure strikt juridisch nog wel te verdedigen, omdat de verkoop geen openbare aanbesteding betrof. 'Dus kun je dat zelf vormgeven.' Alleen is er zoveel ruis ontstaan dat de procedure wordt afgebroken en opnieuw wordt gestart, waarbij de criteria vooraf bekend worden gemaakt. Boonzaaijer weet nog niet of wordt doorgegaan met de vier bieders uit het eerste traject, of dat voor een meer openbare verkoop wordt gekozen.