Overberg

Verkoop dorpshart frustreert Overbergers

makrt overberg

De gemeente heeft een koper gevonden voor de grond onder het Overbergse dorpshuis, maar niemand weet precies waarom. Het frustreert de Overbergers, die willen hun dorpshuis zelf exploiteren.

Het nieuws over de verkoop staat in een brief van dorpsvereniging Overbergs Belang, die vrijdag bij de gemeente is bezorgd en waarin Overbergs Belang zegt zich geschoffeerd te voelen. Dat de grond onder het Overbergse buurthuis De Buurthucht te koop stond is uberhaupt al nieuws. De Overbergers werken al twee jaar aan een plan voor verzelfstandiging van de Buurthucht. Vorig jaar verloor het buurthuis het laatste stukje subsidie van de gemeente.

Donderdag ontving Overbergs Belang een email van de gemeente met de mededeling dat er een kandidaat-koper is gevonden voor de grond, die door de Overbergers zelf als 'dorpshart' wordt gezien. 'Het mag duidelijk zijn dat wij dit niet begrijpen en ons op zijn minst geschoffeerd voelen door dit bericht. Er zijn onderhandelingen met onze vereniging gaande en nu gaat de gemeente het gesprek aan met een andere partij. Waar is de betrouwbare overheid die afspraken nakomt en doet wat zij zegt,' aldus de brief van het Overbergs Belang.

De Overbergse markt, vlak voor het dorpshuis Buurthucht

Het dorpshuis -een grote zaal, een kleine zaal en een gymzaal- wordt intensief gebruikt voor sport, verenigingsavonden, dorpsmaaltijden, feesten en ook kerkdiensten. Begin dit jaar leverde het Overbergs Belang nog een plan in voor verzelfstandiging, maar dat staat nu op losse schroeven, aldus Overbergs Belang: 'Wat we met deze nieuwe informatie kunnen en wat dit voor de toekomst betekent is ons volstrekt onduidelijk. Wij hebben nooit een reëel aanbod gekregen om alle kavels over te nemen. En hebben dus ook nog niet de mogelijkheid gehad om aansluitend te kunnen bepalen of wij dit financieel verantwoord kunnen exploiteren.'

Oppositiepartij SP heeft inmiddels aangekondigd vragen te zullen stellen, tijdens de raadsvergadering komende donderdag. Maar ook de Overbergse raadsleden Reedijk (CDA) en Van den Brink (SGP) tastten afgelopen vrijdag nog in het duister over de beweegredenen van de gemeente. De grond is jaren geleden voor een symbolische gulden overgegaan naar de gemeente Amerongen, rechtsvoorganger van de gemeente Heuvelrug. Tot nog toe huurt het buurthuis de grond in een erfpachtconstructie.

De fusiegemeente Heuvelrug streeft er naar in alle dorpen een dorpshuis te hebben, maar slaagt er maar moeilijk in om de erfenis van de vorige gemeenten goed te verdelen. Zowel het Doornse als het Leersumse cultuurhuis staan jaarlijks voor honderduizenden euro's op de begroting, terwijl Maarn en Overberg hun dorpshuis zelf overeind houden en Driebergen zelfs geen dorpshuis heeft.

Anderszijds heeft de vorige gemeenteraad afgesproken alle vastgoed dat de gemeente niet direct zelf gebruikt te koop te zetten, om tekorten aan te vullen en zich te kunnen concentreren op gemeentelijke kerntaken. Het Overbergse perceeel stond niet op die lijst met te verkopen objecten, die inmiddels niet meer is terug te vinden op de website. Of tot verkoop is besloten door een ambtenaar, een vorige wethouder of een nieuwe wethouder is evenmin duidelijk. Hillridge heeft vragen ingestuurd, antwoorden blijven vooralsnog uit. Later hopelijk meer. 

 

Lees ook: Wethouder: Verkoop Overbergs dorpshuis kent twee scenario's