Ingezonden

Verwijdering eikenprocessierups in oostelijk deel van de provincie

Verwijdering eikenprocessierups in oostelijk deel van de provincie

(ingezonden door Prov Utrecht)

De eikenprocessierups is gesignaleerd langs provinciale wegen in het oostelijke deel van de provincie Utrecht. De rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen of dieren in aanraking komen met de zogeheten 'brandharen' van de rups. De provincie Utrecht start begin juli met het verwijderen van de eikenprocessierupsen.

Het gaat om eikenprocessierupsen op circa 80 bomen langs de volgende provinciale wegen:

N199 tussen Amersfoort en Bunschoten
N224 tussen Zeist en Veenendaal
N225 tussen Driebergen en Wageningen
N226 tussen Amersfoort en Leersum
N229 tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede
N233 tussen Rhenen en Veenendaal
N234 tussen Maartensdijk en Soest
N237 tussen Utrecht en Amersfoort
N238 tussen Den Dolder en Zeist
N410 tussen Houten en Bunnik
N417 tussen De Bilt en Hollandse Rading

Planning
De rupsen worden verwijderd op 1, 2 en 3 juli 2014, tussen 9:00 uur en 16:00 uur; de verkeersoverlast zal hierbij worden beperkt.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes tevoorschijn. Na het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Intensieve controle
De komende maanden blijft de provincie bomen langs provinciale wegen intensief controleren om snel in te kunnen grijpen. Bomen waarin de rups is aangetroffen worden voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. De aangetroffen rupsen worden daarna op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand, waarmee acuut gevaar wordt beperkt.