Heuvelrug

Gemeentekantoor: nog steeds geld over

De definitieve afrekening volgt in januari, maar wethouder Boonzaaijer kan alvast verklappen dat er nog steeds geld overblijft van de 25 miljoen die de gemeente voor de bouw van het gemeentekantoor uittrok.

Boonzaaijer zat voorganger Homan vorig jaar regelmatig op de huid, over de definitieve afrekening van het omstreden gemeentekantoor. Na zijn aantreden kreeg Boonzaaijer zelf het dossier in portefeuille. Hij beloofde een afrekening voor eind december.

Dat gaat toch niet lukken, zegt Boonzaaijer desgevraagd. 'De bonnetjes sturen we begin januari naar de raad. Het lukt niet meer in december, de medewerker die het gemeentekantoor doet zit tot over zijn oren in de PER, zal ik maar zeggen, ' aldus Boonzaaijer doelend op het dossier Stomerij Acacialaan.

Boonzaaijer zegt het jammer te vinden dat hij zij eigen deadline niet haalt, maar wil wel vast een tipje van de sluier oplichten. 'We zijn verder geen verrassingen tegengekomen, we zijn nog bezig met wat opleverpunten, maar alles valt ruim binnen het budget. Dus van die vijfentwintig miljoen houden we geld over.'

Voorganger Homan meldde anderhalf jaar geleden al dat er tweeeneenkwart miljoen overschiet van de begrote vijfentwintig miljoen. Een nieuwe meevaller die wethouder financien Van Dongen afgelopen maand kon melden is een jaarlijkse plus van €85.000 in de exploitatie van het nieuwe gemeentehuis.

Een goedkopere exploitatie was een van de voornaamste redenen voor de centrale nieuwbouw. 'Het voordeel ligt voornamelijk in lagere energielasten en lagere onderhoudskosten. Dat komt bovenop het al begrote exploitatievoordeel, dat was al ingeboekt, 'aldus Boonzaaijer

Dat voordeel wordt overigens ruim weggestreept door een groot aantal tegenvallers die Van Dongen begin deze maand moest melden. Grootste tegenvaller was het uitblijven van driekwart miljoen aan leges, door de vertraagde nieuwbouw van Hydepark en Revius.

Door de reeks tegenvallers sluit 2014 met €319.00 in het rood, waar voorganger Homan nog een overschot van ruim zes ton had begroot.