Agenda

Muziek in de Maartenskerk

NIEUWSBRIEF JANUARI 2015

(ingezonden door Muziek inde Maartenskerk)

Een bevlogen Marietta Petkova gaf een betoverende Kerstmatinee.
Ze ging "op vleugels" zoals we dat noemen als pianiste en luisteraars als een eenheid de muziek ondergaan. De volle Maartenskerk ontving Marietta met veel enthousiasme. En terecht, want ze speelde de sterren van de hemel. Hoe toepasselijk op 2e kerstdag. Voór het concert uitte ze haar zorgen. "Wie zou er nu op een dergelijk dag naar een concert komen luisteren?" fluisterde ze zachtjes toen ze bij het inspelen al die lege stoelen in de fraai versierde Maartenskerk zag staan. Maar haar goede ervaringen met de Maartenskerk en haar publiek deed haar besluiten om toch op onze uitnodiging in te gaan. Bij haar opkomst was ze blij verrast door het warme welkomstapplaus van het publiek, en dat hebben we gemerkt!

Alle vijf muziekstukken, Partita 1, Appassionata, Kinderszenen en Chopin's Ballade en Polonaise bracht ze op zo'n dan weer ingetogen en dan weer virtuoze wijze en met zoveel speelplezier, dat ze er direct nog twee toegiften aan vast knoopte. Uiteraard met veel waardering van de luisteraars. Na afloop zei ze dan ook dat de combinatie van de grote aandacht van de luisteraars, de fraaie akoestiek en de mooie (Fazioli)vleugel en de gehele verdere ontvangst ook voor haar hebben gezorgd voor een plezierige middag.
Heeft u het concert gemist? Het gedeelte na de pauze zal worden uitgezonden in het programma VIVACE van onze streekomroep Radio90FM, en wel op dinsdag 6 januari (21.00 uur) en zaterdag 10 januari (19.00 uur).

Muziek in de Maartenskerk wenst al onze nieuwsbrieflezers en concertbezoekers een voorspoedig, en vooral muzikaal Nieuwjaar toe.
Ons programma voor het eerste gedeelte van het jaar 2015 is u ongetwijfeld bekend. We vatten het nog even voor u samen.

Op zaterdag 14 februari komt het New European Ensemble, 9 musici, met een sopraan, alt en tenor met een Stabat Mater programma. De musici van het New European Ensemble combineren graag nieuwe en oudere muziek in hun fantasievolle programma's. De nieuwere componisten Pärt, Tavener en Gorecki worden gerekend tot de stroming ‘nieuwe spiritualiteit’. Maar zo'n etiket zegt eigenlijk weinig, want deze grootmeesters vallen elk op met een onmiskenbaar eigen geluid. En uiteraard zal Pergolesi niet ontbreken. Bezoek de website voor kaarten en meer informatie: http://www.muziek-maartenskerk.nl/concert/stabat-mater

Op vrijdag 13 maart 2015 zal de relatie tussen klassieke muziek en jazz worden onderzocht door het Clazz Ensemble onder de titel “To B(ach) or not to B(ach)". Eén van Bachs cellosuites, gespeeld door celliste Larissa Groeneveld, zal overgaan in een avond met jazz improvisaties gebaseerd op verschillende werken van Bach.
Het befaamde Combattimento zal het seizoen afsluiten op zaterdag 2 mei 2015, 9 musici en de bariton Maarten Koningsberger. Zij zullen een programma uitvoeren onder de titel “Flow my Tears”, met klanken uit de barok. Werk van Händel, Purcell en Rameau en anderen op hoog niveau!

Programma seizoen 2015-2016
Maar ook het programma van Muziek in de Maartenskerk voor het volgende seizoen staat inmiddels vast. Graag geven we u alvast een overzicht. We hopen dat u daar alle aanleiding in ziet om onze concerten bij te wonen!

Op zaterdag 26 september herdenken we het 100e sterfjaar van de Doornse schrijver Maarten Maartens met een speciaal concert in samenwerking met de Stichting Maarten Maartens. In en rond het Maarten Maartenshuis zullen verschillende herdenkingsactiviteiten plaatsvinden. In de Maartenskerk zal een liederenavond worden verzorgd door bariton Matthijs van der Woerd en pianiste Shuann Chai, met onder andere speciaal voor dit concert door componist René Samson gemaakte muziek op gedichten van Maarten Maartens.

Zaterdag 24 oktober wordt een Tsjechische avond. Het befaamde Tsjechische Trio Martinu maakt ter gelegenheid van hun 25 jarig bestaan een tour door Europa en doet gelukkig ook Doorn aan. Een avond met muziek van Martinu en Dvorak.

De Kerstmatinee op tweede kerstdag in 2015 zal heel bijzonder worden, want het Matangi Kwartet gaat een dan nog fonkelnieuw werk uitvoeren van onze Doornse componist Jacob ter Veldhuis en zal ook gastspelers Lenneke van Stalen en Heiko Dijker ondersteunen met op Indiase muziek geïnspireerde nummers. Door het vleugje "cross-over" geschikt voor de gehele familie.

Combattimento komt ook weer optreden en wel op zaterdag 6 februari 2016. Laat u meevoeren, terug naar de sfeer van kerken, kroegen en kastelen in de 17e en 18e eeuw. Geniet van de energieke speelstijl van Combattimento en de heerlijke muziek van Purcell, Marini, Biber, Schmelzer, Telemann en Goldberg. Een typisch Combattimento-programma met bekende en onbekende pareltjes uit de barokmuziek.

Ieder seizoen is een strijkkwartet te gast in de Maartenskerk, dit keer het Rubens Kwartet op zaterdag 5 maart 2016. Ook bij dit concert een gastspeler, namelijk cellist Godfried Hoogeveen, met onder meer Schuberts Strijkkwintet.

Ten slotte zal het seizoen worden uitgeblazen met een Engels programma op zaterdag 2 april door het Amsterdam Windquintet. Engels betekent dus Händel, Purcell, Elgar, Vaughan Williams en Holst.
Geefwet
De Stichting Muziek in de Maartenskerk is erkend als een Culturele ANBI-instelling. Dat betekent dat alle faciliteiten van de geefwet van toepassing zijn. Financiële steun aan ons van bedrijven en particulieren kan in twee richtingen werken. Niet alleen zijn wij blij met uw bijdrage, gift of legaat, ook voor de schenker kan het interessant zijn door het creëren van een bijzondere aftrekpost van 125% van het bestede bedrag. Uiteraard kan uw eigen notaris u dit gedetailleerd uit de doeken doen, maar u kunt ook onze voorzitter bellen via 0343 420 449.
Toegangskaarten en abonnementen
De prijzen van toegangskaarten en abonnementen zijn als volgt:

Losse kaart voorverkoop € 22,50
Losse kaart aan de kassa € 25,00
Keuze abonnement 4 concerten € 85,00
Keuze abonnement PLUS 4 concerten € 119,00
Seriekaart 10 concerten € 189,00 (vrij te besteden)
Personen onder de 18 jaar krijgen 50% korting

Bestellen

Kaarten en abonnementen zijn te bestellen: Op de MMK-website (www.muziek-maartenskerk.nl) met betaling via IDEAL;
Of door overmaking van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL92 ABNA 0481 1679 86 t.n.v. Stichting Muziek in de Maartenskerk o.v.v. het webshop-ordernummer of naam, email en adres, het aantal kaarten per soort, concertdatum en/of aantal abonnementen per soort.

Voorverkoopadressen
Doorn: The Readshop, Thorheimpassage 3
Driebergen: Boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c
CD Artline, Traaij 1c
Wijk bij Duurstede: Van Ginkel Muziekwinkel, Achterstraat 1
Amersfoort: van Hooren & van Hees Muziek, Zuidsingel 8a
Zeist: Boekhandel Kramer & Van Doorn, 1e Hogeweg 10d
Fondsen en sponsoren
Wij danken al onze adverteerders, fondsen en sponsoren voor het mogelijk maken van onze concerten. Een overzicht van fondsen en sponsoren vindt u op onze website.
Ten slotte
Wij stellen het zeer op prijs als u deze nieuwsbrief doormailt naar de muziekliefhebbers onder uw kennissen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door eenvoudig een mailtje te sturen naar info@muziek-maartenskerk.nl.

 

Stichting Muziek in de Maartenskerk
Postbus 256
3940 AG Doorn
T: 0343 520 567 / 0343 420 116
E: info@muziek-maartenskerk.nl
W: www.muziek-maartenskerk.nl