Driebergen

Eurowinkel en Kwintes starten ‘ontmoetingsplek’

Vanmiddag starten Eurowinkel en Kwintes de inloop Driebergen. Een ontmoetingsplek voor en door inwoners van Driebergen.

Kwintes ondersteunt mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid bij wonen, werken, leren en vrije tijd, aldus de website van Kwintes.  Ook in Doorn heeft Kwintes een 'inloop', mede namens woningbouwvereniging Heuvelrug Wonen.

Tot 1 januari werden de kosten van de ontmoetingsplek van Kwintes betaald uit de AWBZ, de grote zorgpot van de Rijksoverheid. Sinds op 1 januari een fors deel van de zorgtaken zijn gedecentraliseerd betaalt de gemeente Heuvelrug de kosten die Kwintens maakt. 'Het heeft even wat moeite gekost maar de gemeente weet dat het 't wel waard is, omdat er bijna geen voorzieningen zijn voor onze doelgroep,' aldus Janneke Stroevelaar van Kwintes

In Driebergen heeft Kwintes plek gevonden in de Eurowinkel van de stichting Vluchtelingenkinderen. De Eurowinkel verkoopt boeken en kleding voor een euro per stuk, met de opbrengst financiert de stichting studie en opleiding van vluchtelingkinderen.

Omdat de Eurowinkel de ambtenarenkantine van het voormalige gemeentehuis aan de Bosstraat nieuw leven heeft ingeblazen wordt er in de Eurowinkel al veel binnengelopen. Drijvende kracht Cees van den Broek wacht nog op een horecavergunning om de kantine ook als restaurant te kunnen gaan gebruiken.

Van den Broek is verheugd over de komst van de inloop van Kwintens: 'Het is een prachtig project dat naadloos aansluit op wat we allemaal al doen in de Eurowinkel en wat ook in lijn ligt met het verschuiven van overheidstaken naar de burger.'

Ook stichting de Verleiding -die langdurig werklozen probeert te reintegreren- huist al enige tijd in de Eurowinkel, naast een huiswerkklasje, verscheidene taalcursussen en andere clubjes. Ook fungeert de Eurowinkel in toenemende mate als debatzaal. Zo is er komende dinsdag een politiek cafe over de werklozencarroussel.

Van den Broek heeft eerder geprobeerd de bibliotheek en het gemeentelijk servicepunt naar de Eurowinkel te halen, maar is daarin niet geslaagd. Bibliotheek en servicepunt verhuizen komend voorjaar naar het oude Driebergse postkantoor, dat momenteel volledig vernieuwbouwd wordt in opdracht van de nieuwe eigenaar: Van Asselt accountants, dat er zelf de bureaus al per 1 februari naar verplaatst.

Met de verhuizing naar de nieuwe locatie wil bibliotheek ZOUT besparen op de huurlasten, die zijn hoog op de huidige locatie in het ABC-gebouw, boven de Driebergse AH. De gemeente Heuvelrug betaalt Van Asselt €20.000 voor de huur van het servicepunt, een kantoortje dat als portaal moet dienen voor de nieuwe zorgtaken van de gemeente.

De inloop is geopend di-do-vr, 12-16 uur. Klik hieronder (op de flyer) voor de flyer.