Ingezonden

Christelijk Lyceum Zeist wint tweede Zeister schooldebat

(ingezonden door gem Zeist)

Het Christelijk Lyceum Zeist heeft vanmiddag de felbegeerde debatwisselbeker gewonnen. Samen met leerlingen van de middelbare scholen De Breul en het Herman Jordan Lyceum streden zij woensdag 21 januari – voor het tweede jaar op rij – om de titel ‘beste debater 2015’. Dit deden de scholieren onder leiding van burgemeester Koos Janssen.

Sfeerimpressie
In drie rondes konden de 4 vwo leerlingen punten krijgen en kans maken op de titel en de bijbehorende wisselbeker. In de eerste twee rondes werd er door negen leerlingen, per school drie leerlingen, gedebatteerd. Hierbij werden de leerlingen ondersteund door raadsleden.
Zowel de leerlingen, de deelnemers en de toeschouwers, als de raadsleden gingen volledig op in het wedstrijdelement. Uiteindelijk werden tijdens de derde ronde, een quiz, de beslissende punten toegekend.

Onderwerpen
De vierdeklassers debatteerden over de inrichting van de openbare ruimte bij Belcour in het centrum van Zeist. Vervolgens debatteerden zij over de invoering van de Participatiewet. Tenslotte werd er een quiz – met vragen over de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek – gehouden.

Jury
De jury beoordeelde de scholieren tijdens het debat en bepaalde uiteindelijk de winnaar: het Christelijk Lyceum uit Zeist. De jury bestond uit burgemeester Koos Janssen, Laura Hoogstraten (raadslid GroenLinks) en Bob Brockbernd (5 vwo leerling van het Herman Jordan Lyceum en de winnaar van het debat van 2014).

Traditie
Het eerste debat was vorig jaar tijdens de openingsweek van het nieuwe gemeentehuis. Burgemeester Koos Janssen hoopt dat er een traditie is gestart: “Als gemeente hebben we graag goed contact met de samenleving, ook met de jongeren. Ik hoop dat we met het debat de leerlingen hebben kunnen laten proeven wat er allemaal gebeurt bij de gemeente, en ze een kijkje in de keuken van de lokale democratie hebben laten nemen.”

De ‘24 uur van Zeist’
Het debat past goed bij de ’24 uur van Zeist’ op 13 en 14 februari aanstaande. De gemeente wil met de 24 uur van Zeist een boost geven aan de lokale democratie en het gesprek erover aanzwengelen. Wat verstaat u onder democratie? Hoe democratisch vindt u Zeist? Wat vindt u eigenlijk van de lokale
Austerlitz ▪ Bosch en Duin ▪ Den Dolder ▪ Huis ter Heide ▪ Zeist
democratie in de gemeente Zeist? En wat zou u zelf willen bijdragen aan de lokale democratie? Meer informatie: www.zeist.nl/24uurzeist.