Driebergen

Weg vrij voor nieuw station

station 2020 zuidzicht

Het NS-station hoeft toch niet tijdelijk verplaatst. En er is waarschijnlijk toch geen tijdelijke parkeerplaats nodig, zegt wethouder Veldhuizen.

Meevallers, maakt Veldhuizen verheugd duidelijk, als resultaat van een zitting van de Raad van State over een stapeltje zienswijzes en bezwaren van betrokkenen en onwonenden. Niet zelden loopt een plan door zienswijzes en bezwaren maanden, of jaren vertraging op. Dat lijkt nu eens niet te gebeuren. 

'Het had meer het karakter van een mediation,' zegt wethouder Boonzaaijer begrepen te hebben van Jan Bosma, de ambtenaar die al sinds 1993 bezig is met het nieuwe station en de gemeente ter zitting vertegenwoordigde. 'We hadden ons huiswerk kennelijk goed gedaan,' zegt wethouder Veldhuizen. 'We hoeven alleen nog wat kleine dingetjes aan te passen.' 

Gevolg is hoogstwaarschijnlijk geen verdere vertraging van de stationsbouw, die in 2017 moet beginnen. 'En ergens in 2021 afgerond moet zijn, zwaait Velldhuizen met zijn arm naar een denkbeeldige toekomst. 'We krijgen nu echt een reeel uitzicht op een mooie entree naar onze gemeente, en ook naar Zeist. Dat is wel nodig, het lijkt nu meer op een oudefietsenhandel.'

Gevolg van de gesmeerde procedures is ook dat een tijdelijke parkeerplaats op de grond van snelwegboerderij Hoofdstrat 26 niet nodig is. 'Zoals het er nu naar uitziet kan de nieuwe parkeergarage klaar zijn voordat de bouw van het nieuwe station begint,' voorspelt Veldhuizen, die blij is dat er daarvoor geen extra kosten gemaakt hoeven worden, ook voor de pendelbusjes die al bedacht waren. 

Een forse kostenbesparing is tenslotte nog te verwachten omdat het station tijdens de bouw gewoon kan blijven functioneren. Het plan om het station tijdens de bouw een slordige vijfhonderd meter naar het westen te verplaatsen -ter hoogte van het moestuincomplex- hoeft daardoor niet uitgevoerd.

Veldhuizen: 'De fasering van de bouw is nu zodanig dat verplaatsen niet nodig is. Mogelijk dat er een fase komt waarin reizigers de indruk krijgen dat er geen station meer is, maar het maakt de bouw wel minder kostbaar.'  

Bekijk hier een slick filmpje over het nieuwe station, waar de vogeltjes fluiten en het altijd zomer is. 
Lees hier meer over de achtergrond en planvorming