Agenda

Nieuwsbrief Muziek in de Maartenskerk; maart 2015

(ingezonden door Muziek in de Maartenskerk)

Terugblik Stabat Mater
Het New European Ensemble in het vertolken van het Stabat Mater van Arvo Pärt.
Op zaterdag 14 februari was het New European Ensemble op ons podium te gast met een Stabat Mater programma. Aan het Stabat Mater, waarin met dichtregels de ondraaglijke emotie wordt beschreven die Maria ondergaat bij het zien van haar Zoon aan het kruis, is in de vorige nieuwsbrief reeds uitgebreid aandacht besteed. De uitvoering van de versies van Arvo Pärt uit 1935 en van Giovanni Battista Pergolesi uit 1736 werden werkelijk voortreffelijk uitgevoerd door het ensemble, en brachten de toehoorders in vervoering.
De opening van het concert was ook bijzonder. Op het programma stond een stuk van de Engelse componist John Tavener. Nu bleek dat dit stuk, Scatter Roses over my Tears, door hem geschreven te zijn in 2013, vlak voor zijn dood. En het stuk was nog niet eerder in ons land uitgevoerd en door het New European Ensemble op hun repertoire gezet. Dus een Nederlandse première in ons programma in de Maartenskerk.
Volgend Concert, JAZZ in de Maartenskerk!?!
Let op, vrijdag 13 maart 2015 20.00 uur
Het bestuur van de Stichting Muziek in de Maartenskerk heeft het aangedurfd om u een jazzavond te presenteren. Niet omdat we ineens naar muzikale verbreding streven, maar meer als eerbetoon aan de grote Johan Sebastiaan Bach.
Veel klassieke componisten hebben zich laten inspireren door jazzmuziek. Uiteraard de “Amerikanen”, als Gershwin, Bernstein, Reich en Adams. Maar ook Europeanen hebben sinds ca. 1900 jazzinvloeden verwerkt, zoals Maurice Ravel (in: l’Enfant et les sortileges) en Darius Mailhaud (in: La creation du monde). Omgekeerd komt meer voor, jazzmusici die klassieke muziek als inspiratiebron gebruiken. Vooral werk van Bach is veel geciteerd, bijvoorbeeld door de Zwingel Singers en de pianist Jacques Loussier.

Het ensemble bestaat uit: Dick de graaf – saxen, Gerard Kleijn – trompet en flugelhorn, Larissa Groeneveld – cello, Ed Verhoeff – gitaar, Paul Berner – contrabas

Bach Reflections gaat op vrijdag 13 maart onder de titel To B(ach) or not to B(ach) op zoektocht naar de mogelijkheden van Johann Sebastian Bach in de jazzmuziek. Het is bekend dat Bach in zijn tijd een bewonderd en door sommigen zelfs gevreesd improvisator was. Zijn enorme oeuvre en zijn ontelbare variaties in melodie, harmonie en ritme leveren hiervan het klinkende bewijs. Bach Reflections voegt aan Bachs muziek een nieuwe jazzy dimensie toe. Bassist Paul Berner, trompettist Gerard Kleijn en saxofonist Dick de Graaf demonteren de composities, hergebruiken onderdelen en voegen met gitarist Ed Verhoeff en celliste Larissa Groeneveld veel eigens toe. Het is daarbij niet zo dat een thema van Bach wordt neergezet, waarop dan wordt geïmproviseerd. Integendeel, de thema’s van Bach, zoals het wereldberoemde ‘Air’ uit zijn Derde Orkestsuite, de ‘Polonaise’ uit zijn Tweede Orkestsuite, zestien maten uit ‘Die Kunst der Fugue’, het ‘Adagio’ uit het ‘Vioolconcert in a’ en de aria ‘Bist du bei mir’ duiken ergens in de ‘reconstructies’ van Bach Reflections op. Ze kennen geen vaste plaats, zijn niet altijd meteen herkenbaar en liggen ingebed in prachtig samenspel en doorbloede soli van de groepsleden. Hierbij laten zij de klassieke compositie en de hedendaagse improvisatie moeiteloos en verrassend mooi in elkaar vloeien. Geen museale Bach dus. Maar muziek met eerbied voor de meester en het zoveelste bewijs voor het tijdloze karakter van zijn artistieke erfenis. Niet alleen jazz die avond, de celliste Larissa Groeneveld zal de 5e cellosuite van Bach ten gehore brengen.
WH.

Het programma is:

Bach Reflections
J.S. Bach, cello suite nr 5 BWV 1011; Larissa Groeneveld, cello
Pauze
Bach Reflections

Geefwet
De Stichting Muziek in de Maartenskerk is erkend als een Culturele ANBI-instelling. Dat betekent dat alle faciliteiten van de geefwet van toepassing zijn. Financiële steun aan ons van bedrijven en particulieren kan in twee richtingen werken. Niet alleen zijn wij blij met uw bijdrage, gift of legaat, ook voor de schenker kan het interessant zijn door het creëren van een bijzondere aftrekpost van 125% van het bestede bedrag. Uiteraard kan uw eigen notaris u dit gedetailleerd uit de doeken doen, maar u kunt ook onze voorzitter bellen via 0343 420 449.
Toegangskaarten en abonnementen
De prijzen van toegangskaarten en abonnementen zijn als volgt:

Losse kaart voorverkoop € 22,50
Losse kaart aan de kassa € 25,00
Keuze abonnement 4 concerten € 85,00
Keuze abonnement PLUS 4 concerten € 119,00
Seriekaart 10 concerten € 189,00 (vrij te besteden)
Jongeren onder de 18 betalen 50% van de toegangsprijs
Jongeren onder de 18 onder begeleiding van een volwassene zijn gratis (maximaal 2 per volwassene)

Bestellen

Kaarten en abonnementen zijn te bestellen: Op de MMK-website (www.muziek-maartenskerk.nl) met betaling via IDEAL;
Of door overmaking van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL92 ABNA 0481 1679 86 t.n.v. Stichting Muziek in de Maartenskerk o.v.v. het webshop-ordernummer of naam, email en adres, het aantal kaarten per soort, concertdatum en/of aantal abonnementen per soort.

Voorverkoopadressen
Doorn: The Readshop, Thorheimpassage 3
Driebergen: Boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c
CD Artline, Traaij 1c
Wijk bij Duurstede: Van Ginkel Muziekwinkel, Achterstraat 1
Amersfoort: van Hooren & van Hees Muziek, Zuidsingel 7
Zeist: Boekhandel Kramer & Van Doorn, 1e Hogeweg 10d
Fondsen en sponsoren
Wij danken al onze adverteerders, fondsen en sponsoren voor het mogelijk maken van onze concerten. Een overzicht van fondsen en sponsoren vindt u op onze website.
Ten slotte
Wij stellen het zeer op prijs als u deze nieuwsbrief doormailt naar de muziekliefhebbers onder uw kennissen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door eenvoudig een mailtje te sturen naar info@muziek-maartenskerk.nl.

 

Stichting Muziek in de Maartenskerk
Postbus 256
3940 AG Doorn
T: 0343 520 567 / 0343 420 116
E: info@muziek-maartenskerk.nl
W: www.muziek-maartenskerk.nl