Ingezonden

Ingezonden: Lokale pers

Twee opmerkelijke berichten in de Volkskrant van vandaag, 2 maart, trokken mijn aandacht.

Ten eerste de column van Sheila Sitalsing ( in 2014 de meest gewaardeerde columnist onder collega’s ) over klungelende lokale politici in Delft ( bij de nieuwe spoortunnel) of op Terschelling rond burgemeester Bats (voorheen Haaren) En passant rept ze ook nog even over een lid van Provinciale Staten van Gelderland die haar zoon inhuurt om de website van de partij weer op orde te krijgen. Zij besluit haar column met de oproep: Red de democratische controle, red de regionale pers !

Ten tweede een artikel op de opiniepagina van Toine Heijmans over de affaire Kathalijne de Kruif, fractievoorzitter in Maarssen, illegaal informante en naar nu blijkt ook verdachte van betrokkenheid bij wiethandel en witwassen. Doet me denken aan een wethouder in Wijk bij Duurstede die op moest stappen omdat hij werd verdacht van betrokkenheid bij wietteelt. De zaak in Maarssen werd aangezwengeld door lokaal journalist Ed Kamans vanuit een redactieruimte op het bedrijventerrein in Breukelen. Toine Heijmans stelt dat Ed het bewijs is dat de lokale journalistiek leeft. Een voormalig partijgenote van Kathalijne de Kruif in Maarssen, wethouder Sjoerd Swane, is sinds zijn veroordeling voor ambtelijke corruptie al meer dan een jaar spoorloos. Ook die kwestie werd door een lokale journalist wereldkundig gemaakt. Nog maar eens en bewijs hoe noodzakelijk een goede lokale pers is.

Natuurlijk hebben Sitalsing en Heijmans politieke voorkeuren en gaan bovengenoemde zaken over lokale politici ter rechter zijde maar de strekking van hun pleidooi mag niet onvermeld blijven. Laten wij er in onze regio alles aan doen om onze lokale pers te beschermen en te steunen. Een goede en onafhankelijke lokale pers is veel belangrijker dan de meesten zich realiseren. En daarom betaal ík met genoegen een financiële bijdrage om die lokale pers in de lucht te houden.

Cees van den Broek

2 maart 2015