Heuvelrug

Negen Heuvelrugse kandidaten voor bed, bad en brood

De stichting Vluchtelingkinderen verzoekt de gemeente Heuvelrug negen bed, bad en brood-kandidaten formeel over te dragen aan de gemeente Utrecht.

De kosten -negen maal €300 per maand, dus ruim €36.000 per jaar- zijn de laatste jaren betaald door de stichting Vluchtelingkinderen, ofwel de Eurowinkel, die geld verdient met de verkoop van boeken en kleding voor een euro per stuk. ‘Maar deze opbrengsten zijn in principe bedoeld om jonge vluchtelingen die geen beroep kunnen doen op studiefinanciering te helpen bij hun opleiding,’ aldus stichtingsvoorzitter Van den Broek in een brief aan de gemeente.

De stichting nam de kosten over van de gemeente nadat in 2007 de Generaal Pardon-regeling werd aangenomen door de Tweede Kamer. Daarbij beloofde het beloofde geen mensen meer op straat te zetten, de gemeenten beloofden geen noodopvang meer te bieden. Toch vielen ook daarna weer mensen door de mazen van de wetten, waaronder de negen vluchtelingen. Zij leven sindsdien ‘op straat’, omdat hun procedure nog niet is afgerond of omdat de landen van herkomst niet meewerken aan hun terugkeer.

Volgens de stichting Vluchtelingenkinderen hoeft de gemeente de vluchtelingen -die de gemeente Heuvelrug als laatste officiele verblijfplaats hadden, maar nu verspreid over Nederland wonen- alleen maar administratief over te dragen aan Utrecht, een van de gemeenten die door de Rijksoverheid is aangewezen als zogenaamde centrumgemeente. ‘Wij blijven degenen die een opleiding volgen financieel ondersteunen, want dat vergoedt de bad-, bed- en broodregeling niet,’ aldus de stichtingsvoorzitter

Burgemeester Naafs zegt in een reactie dat hij volgende week met zijn wethouders overlegt over het brief van de stichting. ‘Ik weet dat het speelt, en een medewerker is bezig te bekijken om welke mensen het gaat en of het allemaal klopt. En dan moeten we kijken hoe dat moet en bij wie we dat moeten declareren of aan wie we hen moeten overdragen. Dat kan inderdaad ook de gemeente Utrecht zijn.’