Heuvelrug

‘Heb je even een pen?’

Sinds de snelheidsverhoging is het snelweggeraas in bos en achtertuinen van Noord-Driebergen toegenomen, meldt inwooonster Mariska Tjoelker. Vandaar onderstaande column.

‘Heb je even een pen?’

Column, door: Mariska Tjoelker

Op donderdagavond 26 maart 2015 brandt er in een kamer op ministerie van Infrastructuur en Milieu nog licht. Het is al laat, elf uur geweest en de minister trekt een map naar zich toe terwijl haar secretaresse nog een kop koffie inschenkt. Nou, dit is echt het laatste voor vandaag, zegt de minister terwijl ze de map openslaat. Oh, hier ben ik gauw mee klaar: snelheidsverhoging op de A12. Lekker scheuren over de A12, wie wil dat nou niet? Plankgas langs het bos, niemand die er last van heeft – toch? Ach ja, die hertjes en reeën, maar hé, als we daar rekening mee moeten houden dan is het eind echt zoek. Nee hoor, we maken er gewoon 130 van, is de automobilist ook weer tevreden. Wat zeg je? Bewoners? Ben je gek! Die wonen toch zeker niet langs de A12, daar zit nog een aardig stukje groen tussen, hoor. Die merken daar echt niets van. En dan nog: wonen daar niet heel veel VVD-stemmers? Die kunnen daar toch geen bezwaar tegen hebben? Dat zijn juist de mensen voor wie ik dit doe. En let maar op, straks valt het kabinet nog een keer en dan kunnen we iedere stem gebruiken, dat mogen we ook niet vergeten. Recreatiegebied? Waar? In die bossen? Dat meen je toch niet? Mensen lopen daar hoogstens een rondje met de hond. In je vrije tijd ga je toch lekker naar de stad, shoppen, terrasje, glaasje bubbels erbij? Dát is ontspanning. Een rondje door het bos met zo’n hond, dat doe je omdat het moet. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat er mensen zijn die straks gaan klagen omdat ze in hun bos wat meer snelweggeluid horen. Plus: we hebben het allemaal uitgetest en het geluid komt niet boven de norm uit, dus klaar. Verder nog iets? Het vertrouwen in de politiek? Wat moet ik daar nu weer mee? Iedereen weet toch dat we straks overal in het land 130 rijden? Dat heeft niets met vertrouwen te maken, dat is gewoon een kwestie van economie. Gemeentes die daar iets over mogen zeggen? Nou moet je echt ophouden hoor! Die snelwegen zijn van mij, daar hebben die gemeentes helemaal niets mee te maken. Ja, natuurlijk denken ze dat ze invloed hebben, maar geloof mij maar, als wij hier in Den Haag iets willen, dan gebeurt dat gewoon.
Goed, moet ik nog ergens een handtekening zetten voor die A12? Ah, ja, dank je wel. Heb je even een pen voor me?

Lees ook:
Geraas A12 toegenomen, maar 130 nog niet definitief