Ingezonden

Pontormo en Rosso – Maniërisme en de keuze voor een andere weg

(ingezonden door Il Sogno)

Lezing door Marina Marijnen:
Pontormo en Rosso – Maniërisme en de keuze voor een andere weg

De Italiaanse kunstenaars Jacopo Pontormo (1494-1577) en Rosso Fiorentino (1494-1540) zijn de grote hoofdrolspelers van het Maniërisme; een stroming in de beeldende kunst, waarvan de benaming is afgeleid van de woorden waarmee de Italiaanse schildersbiograaf Vasari deze nieuwe stijl in de vroege 16e eeuw aanduidde: ‘la bella maniera’.

Pontormo en Rosso werden samen opgeleid in het atelier van Andrea del Sarto, een van de favoriete kunstenaars van Michelangelo. Geïnspireerd door “de groten” uit de Hoog-Renaissance werden beide kunstenaars tot voor kort als de tweeling van Florentijnse maniërisme gezien. Maar zowel tegen de term ‘Maniërisme’ als het feit dat Pontormo en Rosso over één kam geschoren worden, is van alles in te brengen.

In deze lezing neemt kunsthistorica Marina Marijnen ons mee door de levens van Pontormo en Rosso en zien we, onder andere, waar hun wegen uiteenliepen. Zij maakte een studie naar beide kunstenaars en het politieke en religieuze klimaat van hun tijd. Een boeiend verhaal over een ondergewaardeerde periode!

Organisatie: Il Sogno
Locatie: Landgoed Zuylestein, Rijksstraatweg 3, Leersum (Portierswoning aan de weg)
Datum: vrijdag 29 mei
Tijd: 20.00-22.00 uur (uitloop tot 22.30)
Zaal open: 19.30 uur
Entree per lezing: € 15,- p.p. incl. koffie/thee en een glas wijn in de pauze
Inschrijven: www.ilsogno.eu/inschrijfformulier