Driebergen

Oud gemeentehuis voor Lievegoed-studenten

De door brand ontheemde Bernard Lievegoed University mag zolang in leegstaande panden van de gemeente Heuvelrug, zoals het Maarnse Raadhuis. Maar beter niet in Hoofdstraat 26.

{mprestriction ids=”*”}Dat zeggen burgemeester Naafs en wethouder Boonzaaijer, nadat woensdagnacht de oude witte villa op landgoed Reehorst afbrandde. Naafs heeft het aanbod donderdagochtend al gedaan aan rector Jeroen Lutters van de Bernard Lievegoed University, de vroegere Vrije Hogeschool, die sinds 1991 al in de villa huist.

Boonzaaijer heeft het aanbod later aangevuld met een lijstje mogelijke onderkomens. Het leegstaande Maarnse raadhuis en leegstaande ruimtes in dorpshuis de Twee Marken -beide in bezit van de gemeente Utrechtse heuvelrug- staan hoog op het lijstje, vanwege de nabijheid tot NS-station Maarn, en dus relatief eenvoudig bereikbaar voor de zeventig tot honderd studenten van de hogeschool.

‘Als je iemand uit de brand kunt helpen speel je daar graag een rol in,’ aldus Boonzaaijer, die verder het Doornse BNMO-gebouw en de leegstaande kantoorvilla van Meubin in Maarn noemt als mogelijke locaties, hoewel die in bezit zijn van particulieren.

Minder voor de hand vind Boonzaaijer de snelwegboerderij Hoofdstraat 26 en de loods erachter, beide op een steenworp afstand van de afgebrande villa Reehorst. ‘Dat is een oude boerderij he, niet echt een locatie om een University in te huisvesten, aldus Boonzaaijer.

Net als het Maarnse raadhuis staat de boerderij in de verkoop, verscheidene grote bedrijven in retail en horeca hebben er al hun oog op laten vallen. Uit een inspraaktraject met inwoners kwam een voorkeur voor natuur en landgoed, maar het nieuwe college lijkt meer te voelen voor een koper die geld in het laatje kan brengen.

Rector Lutters van de Bernard Lievegoed University laat weten dat zijn school ‘van heel veel kanten mogelijkheden krijgt aangeboden. Dat waarderen we erg. In de komende weken gaan we bepalen wat de beste optie is, in het belang van onze studenten,’ aldus Lutters, die zijn studenten zolang kan huisvesten in de diverse andere gebouwen op landgoed Reehorst. {/mprestriction}