Heuvelrug

Meevaller gemeentekantoor: 2,25M

De gemeente Utrechtse heuvelrug rapporteert een meevaller van 2,25 miljoen bij de bouw van het nieuwe gemeentekantoor. Het bestuur reageert voldaan. 'Daar mag je best trots op zijn'. 

Read More

De meevaller bedraagt 2,25 miljoen euro, op een oorspronkelijk budget van 25 miljoen. Omdat er nu minder geld geleend hoeft te worden scheelt dat 150.000 euro per jaar, zegt de gemeente in een raadsinformatiebrief. Die jaarlasten zakken van 1,45 miljoen naar 1,3 miljoen euro. Door het kleinste van de drie deelkantoren -door inkrimping van het ambtenarencorps bleek het al voor oplevering niet meer nodig – te verhuren aan de eigen geoutsourcede ICT-dienst loopt het verschil volgens de gemeente zelfs op tot een kwart miljoen euro per jaar.   

gekantoor

De beslissing een nieuw gemeentekantoor te bouwen voor 25 miljioen euro was twee jaar geleden aanleiding voor groot verzet vanuit de Heuvelrugse bevolking. De gemeenteraad van de fusiegemeente zette het nieuwbouwplan toch door, omdat het goedkoper zou zijn dan de vier oude gemeentehuizen samen. Die vergelijkiing valt door de meevaller nu nog voordeliger uit voor de nieuwbouw, zegt wethouder Homan, gevraagd om een toelichting:  'Sowieso was het al goedkoper, nu is het nog goedkoper.' Homan komt in september met een definitieve afrekening. Dan zal ook blijken hoe lang het nieuwe kantoor uit het potje betaald kan worden waarin de opbrengsten van de oude kantoren – die moeten zeven miljoen opbrengen- terecht komen.  

De voorlopige afrekening is al voldoende aanleiding voor trots, zegt Homan:  'Hiermee laten we zien dat onze organisatie grote projecten tot een goed einde kan brengen. Daar mag je best trots op zijn.' Burgemeester Naafs is blij dat de publicatie van de voorlopige cijfers geruchten over forse overschrijdingen naar het rijk der fabelen verwijst : 'Er gingen verhalen rond dat het kantoor wel veertig miljoen zou gaan kosten, gelukkig zijn die niet bewaarheid.' De meevaller was intern al langere tijd bekend, maar moest geheim blijven omdat de aannemers het voordeel in de broekzak van de gemeente hadden kunnen zien zitten en harder zouden onderhandelen. 

666

Het grooste deel van het voordeel is behaald in de aanbesteding, die viel net in de tijd dat door de crisis de prijzen in de bouwwereld fors zakten. De lof van de meevaller komt volgens burgemeester en wethouder voor een groot deel toe aan Johan Werkman, de gemeentelijk projectleider. 'Hij heeft er dag en nacht bovenop gezeten en de aannemers helemaal gek gemaakt. Zulke standvastige medewerkers heb je nodig, anders moet volgens aannemers altijd alles anders en komen er voortdurend meerkosten bij,' aldus Homan.