Heuvelrug

Politiek botst opnieuw over gemeentewinkel

Wethouder Van Dongen schort het besluit op om de gemeenteloketten alleen nog op afspraak te openen. De gemeenteraad voelde zich gepasseerd.

Van Dongen wilde eigenlijk al vanaf volgende week de loketten sluiten voor mensen die zonder afspraak komen binnenwaaien voor een paspoort of rijbewijs, maar daartegen stak afgelopen week een stormpje op vanuit de gemeenteraad. Oppositiepartijen VVD, SP en CU noemden de houding van Van Dongen ‘ongastvrij’. Volgens hen moeten ook mensen zonder afspraak welkom blijven in de gemeentewinkel, zelfs al betekent dat langere wachttijden.

Een motie om dat bij de wethouder af te dwingen kreeg gisteravond aanvankelijk de steun van collegepartijen CDA en SGP, maar zij trokken hun steun in nadat de wethouder zijn maatregel beloofde op te schorten tot na de vakantie. In de tussentijd, zei Van Dongen, zal hij zijn beslissing duidelijker van argumenten voorzien en gieten in voorstel waar de gemeenteraad zijn zegje over kan doen. ‘Ik zal u proberen mee te nemen in mijn besluit.’

Dat besluit bestaat uit het voortaan verwijzen van mensen zonder afspraak naar de receptie, waar zij alsnog een afspraak kunnen maken voor een later moment. De loketten openen wel altijd in noodgevallen, aldus Van Dongen. ‘Vergelijk het met een ziekenhuis, of een garage. Als je voor een beurt komt maak je een afspraak, als ‘ie kapot is wordt je direct geholpen.’

Drie jaar geleden speelde hetzelfde scenario zich af, toen onder wethouder Verhoef. Ook Verhoef werd teruggefloten door de gemeenteraad, die de maatregel om alleen nog op afspraak te werken te abrupt genomen vond, waarop het alleen-op-afspraak-regime beperkt werd tot woensdag en donderdag. Volgens de oppositie geldt die motie nog steeds. ‘U mag dit besluit niet nemen,’ aldus VVD-raadslid Van der Zee.

Van Dongen vindt echter dat hij het besluit wel kon nemen, ook zonder ruggespraak met de gemeenteraad. De wethouder zucht toch al onder financiele tegenvallers, met de maatregel zegt Van Dongen personeel te kunnen ‘vrijspelen’ en elders inzetten. ‘Ik moet van de VVD efficienter met mijn personeel omgaan. Dat doe ik hiermee.’

Volgens D66-fractieleider Prakke zou de maatregel zelfs een ton aan besparingen opleveren. Prakke noemde het verzet van de gemeenteraad ‘flauwekul’, voortgekomen uit ‘onderbuikgevoelens’ van een deel van de gemeenteraad. Prakke denkt dat de gemeente inwoners meer van dienst kan zijn door de gemeentewinkel vaker ’s avonds te openen, of op zaterdag.

Lees ook:
Gemeentewinkel wil geen boze klanten;UPDATED
Wrijving in gemeentebestuur Heuvelrug