Heuvelrug

Eerste borrel en bitterballen gratis bij Leersum Live

Vanavond in dorpshuis de Binder een dorpsborrel van Leersum Live. De eerste borrel komt voor rekening van de organisatie, de exploitant levert gratis bitterballen.

Leersum Live is de nieuwe naam van de BinderBindt, waarin Leersumers van diverse pluimage samenwerken om nieuw leven in het wat stroef draaiende dorpshuis de Binder te blazen. In de Binder vanavond een optreden van de Leersumse partyband Reflexx, die belangeloos meedoet aan het evenement. Verder komen verenigingen, organisaties en Leersumers zich presenteren op het 2-minuten-podium. Alle presentaties worden rechtstreeks uitgezonden op radio90FM.

‘De eerste borrel is gratis’, zegt Anne Marie Zwanink, de drijvende kracht achter Leersum Live. ‘De bitterballen ook, die levert de exploitant van de Binder.’ Kosten voor het Leersumse feestje worden betaald uit het budget dat de Binderbindt kreeg van de gemeente, toen het vorig jaar werd uitverkoren te dienen als ‘pilotproject bruggenbouwersmethode’. In die methode hoeft niet iedereen per se voor een voorstel te zijn, maar iedereen is geconsulteerd en niemand keert zich ertegen.

Belangrijke activiteit van de projectgroep betreft de financiering van de Binder, het dorpshuis dat ooit voor zoveel geld werd gebouwd dat het als een loden last om de nek van de wethouder financien hangt, net als het Doornse Cultuurhuis dat doet. Gevolg van de hoge bouwkosten is een hoge huurprijs, reden dat maar weinig clubs en verenigingen geneigd zijn ruimte’s te huren.

In september komt de projectgroep met een voorstel voor een nieuwe financiering. Wethouder Boonzaaijer heeft al gezegd de torenhoge huren op een ‘marktconform’ peil te willen brengen, maar hoe hij dat wil regelen is nog onduidelijk. Via twitter kwam afgelopen week het voorstel een deel van de schuldenlast van de Binder af te lossen met de inkomsten uit de verkoop van onroerend goed, zoals het Amerongse gemeentehuis.

ChristenUnie-raadslid Karssen probeerde gisteren dat voorstel – indiener Arjan Muil noemde het een burgeramendement– als formeel amendement in te dienen bij de algemene beschouwingen, maar dat ging zijn collega-raadsleden toch iets te ver.