Ingezonden

Biga Groep werkt hard aan de Participatiewet

(ingezonden door Bigagroep)

 

Biga Groep werkt hard aan de Participatiewet

 

Elvin (34) werkt sinds drie maanden als schilder bij Biga Groep. Vanaf april volgde hij het traject ‘Werk maken van uw Banenafspraak baan’ bij het sociaal werkbedrijf in Zeist. Na acht jaar werkeloos thuis zitten volgde hij een traject van vier maanden waarin hij bij Biga Groep ‘arbeidsfit’ werd gemaakt. Hij leerde hoe je een realistisch zoekprofiel maakt, solliciteert, een cv opstelt en deed werkervaring op bij de Technische Dienst van Biga Groep. Tijdens het traject haalde hij zijn VCA-basisvaardigheid. Elvin was vroeger zelfstandig ondernemer als schilder en wilde graag als schilder verder. Biga Groep nam Elvin in dienst met een contract van zeven maanden. De buitenboel van het grote pand aan de Thorbeckelaan was toe aan een verfronde.

Het sociaal werkbedrijf geeft met deze nieuwe medewerker zelf ook invulling aan de Participatiewet.

 

Elvin is blij met zijn nieuwe baan. ‘Dat thuis zitten ben je na 8 jaar ook wel zat. Er is hier veel te doen en ik heb het gezellig met mijn collega’s. Als ik op de steiger sta lopen ze af en toe langs en vragen ze of ik nog wat nodig heb. Als het regent help ik ze met klussen in het gebouw. Ik had er geen problemen mee om bij een sociaal werkbedrijf aan de slag te gaan. De mensen zijn aardig en er wordt hier hard gewerkt. Het is fijn dat ik nu een salaris krijg en niet meer een uitkering. Mijn kans op werk bij een andere werkgever is na deze zeven maanden weer een stuk groter.’

 

Participatiewet

Door de economische recessie kwamen er na zeven jaar zelfstandig ondernemerschap geen nieuwe schilderklussen meer binnen en kwam hij werkeloos thuis te zitten. Elvin woont in Nieuwegein en valt door psychische problemen onder de nieuwe Participatiewet. Hij kreeg bij het UWV de indicatie voor banenafspraak. Hierdoor kwam hij in aanmerking voor dit traject.

 

Pilot traject

In februari startte zesentwintig deelnemers en in april nog eens dertig met de pilot van het traject ‘Werk maken van uw Banenafspraak baan’ bij Biga Groep. De deelnemers komen allemaal uit de Arbeidsmarkt regio Utrecht Midden. Allemaal met als doel om aan een (Banenafspraak)baan te komen. De deelnemers hebben een verschillende achtergrond. Het traject is voor mensen met een bijstand/mensen zonder uitkering of in WW, WAO, WIA.

 

Resultaten totale groep

In de twee groepen samen (56 deelnemers) zijn tot nu toe de volgende resultaten behaald:

·         3 deelnemers zijn aan het werk en hebben een dienstverband bij een werkgever

·         10 proefplaatsingen lopen nog (een proefplaatsing houdt in dat de deelnemer aan het werk is bij werkgever met behoud van uitkering voor 2 maanden met intentie daarna minimaal half jaar contract)

·         5 deelnemers zijn in afwachting van een proefplaatsing

 

Coördinator re-integratie Margriet Exterkate is heel tevreden met dit resultaat. We hebben veel geleerd van de pilot. De training is gedurende de pilot verder aangescherpt en het verkrijgen van passende vacatures voor deze doelgroep verloopt door de goede samenwerking in de arbeidsmarktregio ook steeds beter. Er zijn er al redelijk wat mensen geplaatst. We zijn klaar om een nieuwe groep te begeleiden. Bij voldoende aanmeldingen starten we in oktober met een nieuwe groep.